Onder het motto, 3 december 3 keer goed‚ presenteert Ieder(in) -vandaag - op de 'Internationale dag van mensen met een beperking‚ - drie goede voorbeelden die gelijke kansen en participatie van mensen met een beperking bevorderen. Initiatieven die inspireren en navolging verdienen.

In 1992 hebben de Verenigde Naties 3 december uitgeroepen als Internationale dag van mensen met een beperking. Doel van, International Day of people with disability‚ is de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden. Onderstaande organisaties hebben het belang van participatie en gelijke kansen voor mensen met een beperking goed begrepen. Drie keer goed dus.

St. Radboudschool – Al acht jaar passend onderwijs voor Inge

Inge heeft het Syndroom van Williams. Ze heeft een laag IQ, kan zich maar kort concentreren en is overgevoelig voor bepaalde geluiden. Niet handig in een grote klas op een reguliere basisschool. Toch opende de St. Radboudschool in Heiloo in 2005 voor Inge de deuren. We kunnen het proberen, zei de school.

Saskia van de Geer is intern begeleidster op de St. Radboudschool en verantwoordelijk voor de zorg op school. Inge is niet het enige kind op de Radboudschool dat extra zorg nodig heeft. Saskia, We staan voor veel open. We hebben bijvoorbeeld ook een jongetje dat slechtziend is, een tweeling met diabetes en meerdere leerlingen met autisme of adhd. Bij ieder kind stellen we de vraag: wat heeft hij of zij nodig? En uiteraard gaan we met de ouders in gesprek. Je moet het natuurlijk samen doen!

NOXQS (spreek uit: no excuse) – Werkt dubbel aan inclusie

NoXqs is een ICT-bedrijf dat websites en apps maakt die iedereen kan gebruiken. Het bedrijf werkt volgens het principe van, Inclusive Design. Daarnaast heeft NoXqs 18 programmeurs in dienst die een vorm van autisme hebben.

De programmeurs van NoXqs werken nauw samen met de eindgebruikers van het product dat ze maken. Want alleen als ze de wensen en behoeften van de mensen die ermee werken écht kennen, kunnen ze een product maken waar iedereen mee wil werken. De producten zijn door iedereen gemakkelijk te gebruiken. Dus voor managers, secretaresses, kinderen, mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en laaggeletterden.

Sinds 2010 leidt NoXqs mensen met autisme op tot volwaardig programmeur. Dit is uniek in Nederland. Dagelijks krijgt het bedrijf nieuwe aanmeldingen. Inmiddels is er zelfs een wachtlijst. NoXqs vindt het zonde dat getalenteerde mensen met autisme blijven hangen in dagbesteding., Ze zijn juist zo goed in veel dingen: nauwkeurig, geconcentreerd en ze hebben veel oog voor detail. Laten we daar op focussen!

Link meer: NoXqs – Onze aanpak

Gemeente Tynaarlo – O ja, natuurlijk. Vanzelfsprekend!

Tynaarlo (Drenthe) laat er geen gras over groeien: werd op 28 oktober het initiatiefvoorstel Invoering VN Verdrag aangenomen, op 19 november was er al een informatieavond over het nieuw te vormen VN panel. De gemeente wil met dit panel van ervaringsdeskundigen structureel overleggen en afstemmen zodat in Tynaarlo iedereen kan meedoen, ongeacht zijn beperking.

Oke, het doel van 15 a 20 panelleden is nog niet bereikt. Maar het begin is er. Oscar Rietkerk, een van de initiatiefnemers en actief in de lokale politiek, vertrouwt erop dat het panel begin 2015 op sterkte is en aan de slag gaat. Zoals gepland. Rietkerk is ervan overtuigd dat het panel zorgt voor bewustwording, begrip en – het belangrijkste – actie. “Lars, een twaalfjarige slechtziende dorpsgenoot bewees al dat praten werkt. Lars hoorde steeds dat zijn geleidehond niet in winkels mocht. Tot hij uitlegde waarom hij de hond nodig had.

‚ O ja, natuurlijk. Vanzelfsprekend!‚, was steevast de reactie. Nu is Tynaarlo grotendeels, geleidehondvriendelijk. De speciale sticker geeft aan waar hulphonden welkom zijn. Rietkerk, Mooi resultaat. Maar we willen meer, namelijk toegankelijkheid voor alle inwoners en op alle vlakken., De gemeente zelf werkt er natuurlijk ook aan‚, aldus Rietkerk., De website is al toegankelijk. We willen dat formulieren, raadstukken en andere gemeentelijke informatie in begrijpelijke taal zijn geschreven en op verschillende manieren beschikbaar (papier, braille en digitaal), en dat gebouwen en de openbare ruimte bereikbaar en toegankelijk zijn.

Terug naar Home

Wereld Gehandicaptendag
International Day of People with Disability

Deel dit bericht

Meer nieuws over