Mensen met een visuele beperking zijn vaak niet in staat om een betaalautomaat in een winkel te bedienen en kunnen dus alleen contant betalen. Ook sommige mensen met een verstandelijke beperking betalen veel liever met contant geld. Daarnaast zijn er dan ook nog mensen die in de schuldsanering zitten en om die reden helemaal geen pinpas hebben.
Vanwege de toenemende digitalisering dreigen dit soort groepen buiten de boot te vallen. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) heeft daarom eind vorig jaar een toekomstvisie op de rol van contant geld ontwikkeld. Ieder(in) en de Oogvereniging hebben daar ingebracht dat mensen moeten kunnen kiezen of zij in winkels contant betalen of met de pinpas. Het MOB, waarin onder meer banken, consumentenorganisaties en bedrijfsleven zitten, heeft dit standpunt gelukkig overgenomen.
De visie van het MOB.
Ombudsman
Recent heeft ook de Ombudsman aan de bel getrokken over contant geld. Hij constateerde dat je bij sommige gemeenten niet contant kan betalen voor bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Ook de Ombudsman vond dat sommige mensen hierdoor worden buitengesloten. Hij pleitte er daarom voor dat gemeenten hun burgers ook de mogelijkheid bieden om contant te betalen.
Het rapport van de Ombudsman.