Op zondag 15 oktober is de Dag van de Witte Stok. Een dag waarop we internationaal aandacht vragen voor meer begrip voor de manier waarop mensen die slechtziend of blind zijn zich bewegen op straat en in openbare gebouwen. De Oogvereniging organiseert daarom rond deze datum verschillende acties door het hele land.
decoratief

‘Veel mensen weten niet waar de witte stok met rode ringen voor staat’, vertelt Ton van Weerdenburg, projectleider fysieke toegankelijkheid bij de Oogvereniging. ‘Daar willen wij verandering in brengen. De witte stok helpt ons namelijk niet alleen om onze weg te vinden, maar hij moet ook voor veiligheid zorgen. Aan de witte stok kunnen anderen zien dat wij hen niet kunnen zien.’

Op pad met de witte stok, geef ons de ruimte

Het thema van dit jaar is dan ook: op pad met de witte stok, geef ons de ruimte. Van Weerdenburg: ‘Het idee is dat er aandacht wordt gevraagd om mensen met een witte stok de ruimte te geven die ze nodig hebben om zich te oriënteren onderweg. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de geleidelijnen vrij blijven. Maar daarbij is het ook belangrijk dat de openbare ruimten, denk aan wegen, winkelgebieden en openbaar vervoer, goed zijn opgezet.’

Acties over het hele land

Met acties verspreid over het hele land wil de Oogvereniging bij mensen die goed kunnen zien de kennis over de witte stok vergroten. ‘Het doel is uiteindelijk dat anderen rekening houden met mensen die slechtziend of blind zijn’, vult van Weerdenburg aan. ‘Het is zeker geen onwil, we kunnen ze gewoon niet zien. Met acties, geleid door onze vrijwilligers, willen we mensen laten ervaren hoe het is om zonder zicht met witte stok hun weg te vinden.’ Bij een aantal acties wordt ook samengewerkt met andere organisaties zoals Koninklijke Visio, Bartiméus en andere partners.

Doe mee!

Een overzicht van alle activiteiten kun je vinden op www.stopvoordewittestok.nl. Lijkt het je leuk om te komen kijken of aan te sluiten? We verwelkomen je graag!

De Oogvereniging

De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening. We zetten ons in voor betrouwbare informatie, komen op voor de belangen van alle mensen met een oogaandoening en bieden we mensen de kans om elkaar te ontmoeten.

De Oogvereniging is lid van Ieder(in)

Dag van de Witte Stok 2023 – Oogvereniging

Deel dit bericht

Ook lid worden van Ieder(in)?

Meer nieuws over