Wees niet bang. Probeer het gewoon. Vraag de belasting om teruggave van extra kosten die je maakt voor zorg, vervoer of andere voorzieningen. Leven met een beperking of ziekte brengt veel extra kosten met zich mee. Elk jaar krijgen mensen veel van deze kosten terug van de belasting, met behulp van de website meerkosten.nl en de Handleiding Belastingvoordeel van Ieder(in). Drijvende kracht hierachter is Kees Dijkman.

Met klare taal, een overzichtelijke uitleg en handige tips, gidst‚ Dijkman jaarlijks duizenden mensen door de ingewikkelde belastingteruggave voor meerkosten. En het loont., Mensen krijgen al snel enkele tientjes, vaak honderden en soms zelfs tot duizenden euro’s terug. Hartstikke belangrijk omdat die teruggave ook een vangnet is voor die kosten. Wees geen dief van je eigen portemonnee‚, benadrukt Dijkman., Mensen moeten veel zaken zelf betalen waarvoor geen gewone vergoedingen bestaan. Dat geld kunnen ze zo deels terugkrijgen.

Puzzelen

Mensen bellen soms al in november met Ieder(in) of de nieuwe belastingregels voor de teruggave beschikbaar zijn. Dijkman is dan nog volop aan de slag met het op een rijtje zetten van de regels voor de komende belastingaangifte in maart. Nieuw is de aftrek van specifieke zorgkosten niet, maar op detailniveau verandert er elk jaar vrij veel., Het is elke keer weer een lappendeken. Dijkman volgt de steeds veranderde regels al sinds de jaren negentig.

Uitspraken rechter

Richtlijnen van de belastingdienst en allerlei fiscale publicaties. Dijkman puzzelt ze elk jaar in elkaar tot één heldere handleiding. Ook houdt hij de jurisprudentie – de uitspraken van de rechter – goed bij. Er wordt over de aftrekbaarheid van zorgkosten veel geprocedeerd en de uitspraken die daaruit volgen, zijn van groot belang voor hoe de regels moeten worden uitgelegd door de Belastingdienst.

Een tip van Dijkman is om niet zomaar op de informatie van de Belastingtelefoon af te gaan., Mensen krijgen er een té algemeen advies waar ze niet veel aan hebben. Soms zitten ze er bij de Belastingtelefoon gewoon helemaal naast, of ze weten het echt niet.

Voor de meeste inkomens

Veel mensen denken ten onrechte dat de belastingteruggave niet voor hen bedoeld is. Dijkman, Ook al betaal je weinig of geen belasting, als je bijvoorbeeld een uitkering hebt, dan nog kan het lonen om de teruggave in te vullen. Ook vanuit heffingen op een uitkering kan een teruggave worden gedaan. Dijkman ziet in de praktijk dat het voor alle inkomensgroepen, van het sociaal minimum tot grofweg twee keer modaal de moeite waard is om het te proberen., Ook voor een modaal gezin is een teruggave van een paar honderd euro natuurlijk een zeer welkom bedrag.

Wajong

Nog een laatste tip van Kees Dijkman voor mensen met een Wajong-uitkering of Wajong-recht: vergeet niet bij de aangifte het vakje, Jonggehandicaptenkorting‚ aan te vinken., Dat levert sowieso een teruggave van ruim 700 euro op. Als je dat niet doet, dan krijg je het niet. Gewoon doen dus.

Lees meer op www.meerkosten.nl

Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over