Er was in 2017 een flink overschot op de begroting voor Valys. Minister De Jonge heeft daarom besloten om eenmalig zowel het standaard kilometerbudget als het hoge kilometerbudget met 100 kilometer te verhogen. Dit betekent een verhoging met 100 kilometer voor 2018 én 100 kilometer in 2019. Transvision, de uitvoerder van Valys, zal de pashouders hierover nog informeren.
De minister zal laten onderzoeken wat de effecten zijn van deze budgetverhogingen op het reisgedrag. En vervolgens zal hij besluiten welke budgetten er in 2020 gaan gelden.
Ieder(in) waardeert het gebaar van de minister om de budgetten in ieder geval tijdelijk te verhogen. Maar een echt goede oplossing zou het invoeren van een persoonsvolgend budget zijn, afgestemd op de behoeften van de gebruiker.
Milieuzones
Steeds meer steden stellen milieuzones in, die (oudere) dieselauto’s de toegang tot de stad ontzeggen. Het onbedoelde effect is, dat mensen met een aangepaste dieselauto de stad ook niet in kunnen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld niet langer zelfstandig naar werk, school, winkels enzovoort. Sommige steden hebben daarom voor deze auto’s een uitzondering gemaakt. Maar deze vrijstelling geldt vaak weer niet voor milieuzones van andere steden.
Ieder(in) heeft dit probleem al meerdere keren bij de politiek aangekaart. Dat lijkt nu effect te hebben. De minister wil met de gemeenten landelijke afspraken gaan maken over ontheffingen, waarbij aangepaste dieselauto’s worden meegenomen. Ook wordt de mogelijkheid verkend of er één loket kan komen voor ontheffingen die dan door alle gemeenten worden erkend. Bij de oplossing zal Ieder(in) worden betrokken.
De minister stuurt in het voorjaar van 2019 een voorstel naar de Kamer. Kortom, we komen er nog op terug.