Op vrijdag 9 januari en maandag 12 januari hebben lidorganisaties van Ieder(in) tweedejaarsstudenten van het VU Medisch Centrum laten zien en voelen wat het betekent om een chronische ziekte te hebben. En ook dat het als chronisch zieke een grote meerwaarde heeft om lid te zijn van een patiëntenvereniging.

De kennismaking met chronisch zieken is een onderdeel van de praktijkcursus voor tweedejaars geneeskundestudenten. Het VU Medisch Centrum verwacht van zijn toekomstig artsen dat ze weten hoe een patiënt haar gang maakt door de gezondheidszorg. En bij mensen met een chronische ziekte ziet deze gang er vaak ingewikkeld uit. Het is de tiende keer op een rij dat lidorganisaties van Ieder(in) aan deze praktijkcursus deelnemen.

Kunst om het beeldend te maken

Namens StomaJONG van de Stomavereniging, heeft voorzitter Carlijn Willemstijn met de studenten gesproken., Ik houd ervan om de ervaringen van een jonge stomapatiënt beeldend te maken. Ze wil toekomstige dokters graag het verhaal vertellen van jonge mensen met een stoma en wat het hebben van een stoma betekent in hun leven. Carlijn vertelt: , Een student merkte op dat het toch niet zo‚ n probleem is om een stoma te hebben, omdat het zakje toch op je buik zit. Dus niet zichtbaar is. Maar wat als je een leuk iemand in de kroeg ontmoet en mee naar huis wilt nemen? Wanneer zeg je dan dat je een stoma hebt? Hij begreep het meteen. En dit is waarvoor Carlijn het doet.

Uitbreiden naar andere opleidingscentra

Op dit moment is het VU Medisch Centrum het enige opleidingscentrum in Nederland waar patiëntenverenigingen voorlichting geven aan geneeskundestudenten., Wat mij betreft volgen andere opleidingscentra snel!‚, zegt Machteld Goldhoorn-Schreur, de leden/verenigingsmanager van Ieder(in).

Op naar volgend jaar weer! Dank aan alle lidorganisaties voor hun medewerking

Deel dit bericht

Meer nieuws over