Leden die misschien iets voor je vereniging willen doen over de streep trekken met een oriëntatiemiddag met praktische workshops. Een jaar geleden organiseerde de Lymevereniging voor het eerst zo’n middag; toen nog zonder workshops. De middag leverde een paar nieuwe vrijwilligers op. Met een meer praktische aanpak hoopt voorzitter Fred Verdult dit jaar op meer. Het aantal aanmeldingen stemt hoopvol.

Hebben jullie de oriëntatiemiddag zelf bedacht?

Ja, we hebben deze middag zelf bedacht. Dit jaar organiseren we op 7 maart weer een oriëntatiemiddag. Er zijn nu ongeveer 30 aanmeldingen. We hebben ongeveer 70 actieve vrijwilligers, dus 30 nieuwe vrijwilligers is een enorm succes!

Wat vertellen jullie in de workshops? En hoe?

Elke workshop heeft een andere aanpak. Maar de rode draad is dat elke workshop interactief is en dat je een goed beeld krijgt van het vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld in de workshop Telefoonteam oefent iedereen een kort telefoongesprek. In de workshop Mediateam oefent elke deelnemer een kort interview met een journalist.

Hebben jullie dit al vaker gedaan en levert het inderdaad nieuwe vrijwilligers op?

We hebben ruim een jaar geleden twee middagen georganiseerd. Toen hadden we geen workshops, maar bleef het meer algemeen. We hebben verteld over de vereniging en wat er allemaal te doen is. Het probleem was dat mensen wel belangstelling hebben om zich in te zetten, maar men niet precies weet wat men kan of wil doen. Daarom waren er wel tientallen deelnemers, maar heeft het uiteindelijk maar een paar nieuwe vrijwilligers opgeleverd.

Daarom stimuleren we mensen nu al vooraf om een keuze voor 1 of 2 workshops te maken, en hiermee dus eigenlijk ook al te kiezen voor het soort vrijwilligerswerk dat ze misschien willen gaan doen. Daardoor gaat het op de middag zelf voor iedereen veel meer over het werk waar men belangstelling voor heeft.

Is het vinden van actieve vrijwilligers een groot probleem?

Veel mensen willen zich heel graag inzetten. Omdat velen echter door ziekte maar weinig tijd en energie hebben, is de praktijk helaas dat er minder actieve vrijwilligers zijn dan we zouden willen.

Over de Lymevereniging

De Lymevereniging strijdt voor goede diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme. Voor iedereen en vooral voor mensen met chronische Lyme.

Wat is Lyme
Ervaringsverhalen – Ik had helemaal geen burn out
Training De ziekte van Lyme en het UWV
Lid worden

De Lymevereniging is lid van Ieder(in)

Deel dit bericht

Meer nieuws over