Hoe beleef je de wereld met een oogaandoening? Om mensen daar bewuster van te maken, lanceren de Oogvereniging en haar partners de eerste interactieve Eyepodcast-app met een spannende podcastserie. Geheel op basis van gehoor en geheugen moet de luisteraar keuzes maken die het verhaal sturen.

Vanaf 13 september kan heel Nederland meespelen in de allereerste interactieve podcastserie ‘De Verdwijning van Iris’. Vincent Bijlo (cabaretier, schrijver, podcastmaker) is ambassadeur van dit initiatief en één van de stemmen. Luisteraars bepalen zelf het verloop van het verhaal door keuzes te maken. De nieuwe app bestuur je met je stem. De organisaties vragen hiermee op ludieke wijze aandacht voor het leven met een oogaandoening.

Dit is een innovatie die zelfs Spotify nog niet heeft

Met dit initiatief wordt aandacht gevraagd voor 300.000 blinden en slechtzienden in ons land. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging, licht toe: “We willen mensen laten ervaren wat het betekent om met een visuele beperking te leven. Hiervoor hebben we een podcast-app met interactieve mogelijkheden laten ontwikkelen. Dit is een innovatie die zelfs Spotify nog niet heeft. Zo willen we op een entertainende en laagdrempelige manier meer begrip kweken voor onze achterban.”

Slechts 29% van de mensen met een visuele beperking heeft betaalde baan

Mensen met een visuele beperking worden nog onvoldoende gezien door media, overheid en bedrijven. Zo konden blinden en slechtzienden bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in slechts 50 gemeenten zelfstandig hun stem uitbrengen. Of als je kijkt naar arbeidsparticipatie: slechts 29% van de mensen met een visuele beperking heeft een betaalde baan. Dit is nog maar een fractie van de problematiek die speelt. Vaak is niet te zien dat iemand een visuele beperking heeft, wat ook bijdraagt aan onbegrip.

Als luisteraar ga je op zoek naar een verdwenen tante

‘De Verdwijning van Iris’ is de eerste interactieve podcastserie en bestaat uit 6 afleveringen van ongeveer 30 minuten. Als luisteraar ga je op zoek naar een verdwenen tante, die het hoofd van een geheim genootschap blijkt te zijn. Vanaf 13 september wordt elke week een nieuwe aflevering gelanceerd. Het interactieve verhaal is alleen te spelen met de nieuwe Eyepodcast-app. Want alleen met deze app zijn er tijdens het verhaal keuzes te maken.

De Eyepodcast-app is voor iedereen gratis te downloaden via de App Store en Google Play Store. Het is een initiatief zonder winstoogmerk. De interactieve podcastserie en de app zijn ontwikkeld door Living Story

Dit is het eerste gezamenlijke project van het samenwerkingsverband Kennis over Zien waarin onder andere de Oogvereniging, Bartiméus en Koninklijke Visio samenwerken. Het project wordt geleid door de Oogvereniging. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds, Novum en de Oogvereniging.

Meer informatie is te vinden op www.eyepodcast.nl
Oogvereniging is lid van Ieder(in)

Deel dit bericht

Meer nieuws over