Heb je een brilsterkte van -6 of meer? Dan heb je hoge myopie, oftewel sterke bijziendheid. Steeds meer mensen in Nederland hebben hiermee te maken, met alle risico’s van dien. Op 5 juli 2021 lanceert de Oogvereniging daarom de nieuwe patiëntengroep Hoge Myopie.

Overal ter wereld zien we bijziendheid (myopie) toenemen door het intensieve beeldschermgebruik. In China is al 90% van de jongeren bijziend. In Europa is nu 50% van de twintigjarigen bijziend. Sterke bijziendheid (-6 of meer, oftewel hoge myopie) komt hierdoor ook steeds vaker voor. Hoge myopie geeft mensen een verhoogd risico op een veelheid aan oogaandoeningen: 1 op de 3 mensen met hoge myopie loopt risico om vóór het pensioen slechtziend te worden.

Facebookgroep Oogvereniging Hoge myopie

Sinds december 2018 is er een actieve community op Facebook van mensen die te maken hebben met hoge myopie. Dat zijn volwassen met hoge myopie en ook veel ouders van kinderen die behandeld worden voor verdere toename van hun bijziendheid. Inmiddels telt de groep ruim 400 leden. Op dit platform kunnen mensen elkaar vragen stellen en ervaringen uitwisselen over het leven met hoge myopie en over medische behandelingen.

Vanuit deze Facebookgroep is een actieve kerngroep gegroeid die de oogaandoening hoge myopie breder op de kaart wilde zetten. Hun actieve inzet heeft geresulteerd in de oprichting van de patiëntengroep Oogvereniging Hoge Myopie.

Meer aandacht voor voorkomen en behandelen hoge myopie

Gerlof du Bois, initiatiefnemer en voorzitter: “Door de oprichting van de Patiëntengroep Hoge Myopie binnen de Oogvereniging krijgen we ondersteuning en kunnen we nog meer bereiken. We kunnen hierdoor nog beter aandacht vragen voor het voorkomen en behandelen van hoge myopie, ook in samenwerking met het Oogfonds. Daarnaast brengen we lotgenoten bij elkaar. Vanwege de collectieve kennisdeling en -opbouw kunnen we bovendien beter samenwerken met onderzoeksafdelingen.”

Meer weten over de nieuwe patiëntengroep? Neem contact op met de Oogvereniging

Oogvereniging is lid van Ieder(in)

Deel dit bericht

Ook lid worden van Ieder(in)?

Meer nieuws over