Verchip de OV-begeleiderskaart, zodat mensen met een beperking niet met drie, maar met twee kaarten kunnen reizen met het openbaar vervoer. Hiervoor pleit Ieder(in) in een brief aan staatssecretaris Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volgens de plannen moeten reizigers met een beperking die samen met een begeleider reizen, nog dit jaar met drie verschillende kaarten reizen: een OV-chipkaart, een OV-begeleiderskaart en een toegangspas om de poortjes te kunnen passeren. Ieder(in) vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en roept Mansveld dan ook op om de begeleiderskaart te 'verchippen'. Dit in lijn met een toezegging van haar voorgangster uit 2010.

Ieder(in) heeft haar brief gestuurd in aanloop naar het debat over de OV-Chipkaart dat op 6 maart is gevoerd in de Tweede Kamer. Het LOCOV, Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer, heeft naar aanleiding van het probleem met de verschillende kaarten een brief geschreven aan NS Reizigers, waarin de organisatie ook pleit voor het verchippen van de begeleiderskaart. Ieder(in) zit ook in dit overleg.

Niet gebruiksvriendelijk

Het reizen met meerdere kaarten is voor mensen met een beperking erg onhandig. Voor blinden en slechtzienden is het lastig om de passen uit elkaar te houden en voor mensen met een verstandelijke beperking is het ook verwarrend. Daarbij komt dat het goed mogelijk is dat alle kaarten een andere vervaldatum hebben en dus op verschillende momenten in het jaar vervangen moeten worden.

De OV-begeleiderskaart geeft de reisbegeleider gratis reisrecht bij alle vervoerders. Als deze kaart verchipt wordt, blijven er maar twee kaarten over: de OV-chipkaart met daaraan gekoppeld de begeleiderskaart die tevens toegangspas is. Dat scheelt een kaart.

Actie Oogvereniging

De Oogvereniging wil dat er een bruikbare OV-Chipkaart komt voor alle mensen met een visuele beperking, oogaandoening of doofblindheid, maar mist de bereidheid van regionale overheden en vervoerders om hun verantwoordelijkheid hierin te nemen. In een brief aan de staatssecretaris uit de Oogvereniging hierover haar zorgen en roept ze de staatssecretaris op om doortastend te zijn in het zoeken naar oplossingen.

Tijdens het debat van vorige week waren circa 50 mensen namens de Oogvereniging aanwezig op de publieke tribune om deze problematiek nogmaals krachtig onder de aandacht te brengen in de Tweede Kamer. De Oogvereniging is een lidorganisatie van Ieder(in).

Hoe nu verder

In het debat dat vorige week is gevoerd, zijn geen concrete toezeggingen gedaan. Er komt wel een vervolgoverleg, maar de datum hiervan is nog onbekend. Verder wachten we het antwoord van de staatssecretaris af op het advies van het LOCOV. Ieder(in) zal de ontwikkelingen op de voet volgen en hierover berichten op haar website.

Meer over de OV-chipkaart op de website van de Oogvereniging

Deel dit bericht

Meer nieuws over