De overgangsregeling om te voldoen aan de vernieuwde Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR) is met een jaar verlengd tot 1 juli 2020. Ieder(in) is blij met deze verlenging.

De overgangsregeling zou op 1 juli 2019 stoppen. Vervoerders zouden vanaf die datum alleen nog mensen in een crash geteste rolstoel mogen vervoeren. Maar omdat niet iedereen voor die datum over zo’n rolstoel kan beschikken, is de overgangsregeling verlengd. Daarnaast zijn niet alle mensen die gebruik maken van rolstoelvervoer voldoende en actief geïnformeerd over de regels van de nieuwe Code VVR.

De nieuwe Code VVR werd in oktober 2017 van kracht. Uitgangspunt van de code is dat rolstoelgebruikers op een vaste zitplaats worden vervoerd. Kan dat niet, dan mogen ze alleen nog worden vervoerd in rolstoelen die voldoen aan de richtlijn ISO 7176-19. Dergelijke rolstoelen zijn te herkennen aan het haaksymbool. In de overgangsregeling is afgesproken dat rolstoelen zonder haaksymbool ook vervoerd mogen worden, mits ze goed vast gezet kunnen worden.

Voor mensen met een maatwerkrolstoel die na 1 juli 2020 niet van het haaksymbool voorzien is, moet een adequate oplossing komen. Hiervoor is nu meer tijd. Het Platform Code VVR gebruikt de extra tijd ook om met opdrachtgevers in gesprek te gaan over de noodzaak van veilig rolstoelvervoer.

Deel dit bericht

Meer nieuws over