Tros Radar besteedde gisteren aandacht aan de medische herkeuringen van het CBR. Uit onderzoek van Radar blijkt dat bijna de helft van mensen met een stabiele aandoening die medische keuring als onzinnig ervaart. Deskundigen plaatsen vraagtekens bij de zin van deze herkeuringen. Kamerlid Farshad Bashir pleit voor afschaffing van deze herkeuring. Ieder(in) sluit zich daarbij aan.
Jonge vrouw in rolstoel

Hoewel de keuring onlangs goedkoper geworden is, betalen mensen nog steeds veel geld voor de onnodige keuring. In de reportage van Tros Radar rekent Lianne van Zon voor dat de kosten op kunnen lopen tot ruim 200 euro. Lianne van Zon heeft één keer een epileptische aanval gehad veroorzaakt door een tumor. De tumor is succesvol verwijderd en zij heeft daarna nooit meer een epileptische aanval gehad.

Erbse Parese Vereniging

In de reportage komt ook Irma Koopman aan het woord. Zij heeft Erbse Parese, een spierzwakte in de arm ontstaan bij de geboorte door beschadiging van de armzenuwen. Irma Koopman legt uit dat er aan haar aandoening niets verandert, Het wordt niet slechter en het wordt niet beter.

Ruud Kemerink, voorzitter van de Erbse Parese Vereniging, voegt daaraan toe dat veel meer leden van zijn vereniging de herkeuring moeten ondergaan. Hij vindt dat overbodig, omdat de aandoening niet verandert, Het is zoals het is.

Discriminerend en extra belastend

Wat de Erbse Parese Vereniging in Radar illustreert, geldt voor veel meer mensen met stabiele aandoeningen. Ieder(in) sluit zich dan ook aan bij het pleidooi voor afschaffing van herkeuring. Ieder(in) vindt dat een eenmalige verklaring van de huisarts of (ex)specialist afdoende moet zijn. Nu moeten mensen met een specifieke aandoening steeds afzonderlijk aantonen dat herkeuring voor een blijvende chronische aandoening niets toevoegt. De keuring is niet alleen onnodig en kostbaar, maar wordt ook als discriminerend en extra belastend ervaren.

Bekijk hier het gehele item in Tros Radar – Medische keuring CBR
Tweede Kamerlid Farshad Bashir: “Schaf herkeuringen bij stabiele aandoeningen af”
Erbse Parese Vereniging

Deel dit bericht

Meer nieuws over