Ik heb zorg nodig en wil daarvoor een Wmo-aanvraag doen. Omdat ik dat best ingewikkeld vind, wil ik graag hulp van een cliëntondersteuner. Nu heb ik van de gemeente te horen gekregen dat daar een wachtlijst voor is. Ik ben pas over een aantal maanden aan de beurt. Ik kan met mijn aanvraag niet zo lang wachten. Wat kan ik doen?
decoratief

Korte wachttijd redelijk

De gemeente is verplicht om onafhankelijke cliëntondersteuning te regelen. In de Wmo staat dat een gemeente deze ondersteuning moet organiseren voor het hele sociale domein; niet alleen voor de Wmo, maar ook voor de Jeugdwet en Participatiewet, onderwijs, werk, inkomen, vervoer en wonen. In jouw gemeente moet clientondersteuning dus beschikbaar zijn. Een korte wachttijd hiervoor kan redelijk zijn, maar een wachttijd van maanden is dat niet.

Dit kun je doen

Je kunt bij de afdeling Wmo van de gemeente aangeven dat je te horen hebt gekregen dat je de komende maanden geen gebruik kunt maken van een cliëntondersteuner. Geef aan dat je niet zo lang kunt wachten met je Wmo-aanvraag omdat je dringend zorg nodig hebt.

Laat je gemeente weten dat je op kosten van de gemeente gebruik wilt maken van een andere organisatie die ook cliëntondersteuning biedt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de diensten van de Mantelzorgmakelaars. Mantelzorgmakelaars bieden ook cliëntondersteuning. Probeer met je gemeente de afspraak te maken dat de gemeente de kosten draagt.

Heb je bovenstaand advies gevolgd en contact gehad met de gemeente, maar kom je er samen met de gemeente niet uit, neem dan contact op met het Juiste Loket. Het Juiste Loket is een onafhankelijk informatie- en adviespunt voor vragen over de Jeugdwet, de Wmo, Wlz en de Zorgverzekeringswet. Het Juiste Loket is mogelijk gemaakt door van het ministerie van VWS.  Een adviseur van het Juiste Loket kan met je meedenken en advies geven over de te nemen stappen. In uitzonderlijke situaties wordt contact opgenomen met de gemeente om te bespreken of toch (sneller) cliëntondersteuning geboden kan worden.

 

Ook een probleem of vraag?

Stuit je op problemen die te maken hebben met je beperking of chronische ziekte? Neem contact op met het Meldpunt van Ieder(in). De medewerkers van het meldpunt helpen je graag met goede informatie of een goede doorverwijzing.

Let op: het Meldpunt van Ieder(in) kan niet actief ondersteunen bij het vinden van een individuele oplossing.

Bel 085 – 400 70 22 of mail naar meldpunt@iederin.nl

Bereikbaarheid Meldpunt
Maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Woensdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 -16.00 uur
Donderdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 16.00 uur

 

Deel dit bericht