Op 30 mei is het wereldrecord ‘aantal lange mensen op één locatie’ verbroken in Utrecht. Deze wereldrecordpoging werd georganiseerd door Ieder(in)-lid, de Klub van Lange mensen. Minimaal 850 lange mensen kwamen bijeen in stadion Galgenwaard. Het oude record uit Australië stond op 136 lange mensen. Het Guinness Book of Records moet de recordpoging nog wel officieel goedkeuren.

Waarom een wereldrecord?

Tessa Smit van de Klub Lange Mensen legt op NOS.nl uit waarom zij deze wereldrecordpoging organiseerden. Aan de recordpoging mochten vrouwen langer dan 1,80 meter en mannen boven de 1,90 meter meedoen. “Die lengtes zijn bovengemiddeld, zelfs in Nederland”, vertelt Smit. “En in andere landen ben je met zo’n lengte al helemaal groter dan normaal.” De Klub Lange Mensen organiseerde de wereldrecordpoging als onderdeel van een jaarlijks terugkerende bijeenkomst voor lange mensen, die dit jaar in Utrecht werd georganiseerd. “De bijeenkomst is voor verenigingen voor lange mensen uit heel Europa, maar er komen ook mensen uit de Verenigde Staten en Canada op af.”

Meer over de Klub van Lange mensen

De belangrijkste taken binnen de Klub Lange Mensen zijn belangenbehartiging, informatievoorziening en het organiseren van sociale activiteiten. Zo brengen ze problemen rond lang zijn onder de aandacht van de overheid, producenten en leveranciers. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld kleding, woninginrichting, vervoer, toegankelijkheid en arbeidsomstandigheden. Ze hebben bijvoorbeeld bijgedragen aan de nieuwe normen voor hogere deuren in nieuwbouwprojecten (in het nieuwe Bouwbesluit).

Lees ook: “Een paar uur de omgekeerde wereld”
Lees het volledige bericht op NOS.nl
Meer weten over de Klub van Lange mensen? Bekijk hun website.

Deel dit bericht

Meer nieuws over