Gemeenten hebben de plicht om onafhankelijke clientondersteuning aan te bieden. In de praktijk is dit nog niet overal goed geregeld. 14 gemeenten die vernieuwend bezig zijn met clientondersteuning laten komend jaar aan collega-gemeenten zien hoe zij werken. De aftrap hiervan is op vrijdag 6 oktober in het gemeentehuis van Stichtse Vecht in Maarssen.

Het project Koplopers Clientondersteuning moet bijdragen aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke clientondersteuning. De 14 koplopergemeenten gaan elk in hun regio hun visie en aanpak verspreiden. Dit doen ze met praktijkverhalen en door te laten zien wat goed kan werken. De koplopergemeenten zijn: Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde), Meppel, Almelo, Ommen-Hardenberg, Almere, Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne, Helmond en Maastricht. Hieronder staat een overzicht wat de aanpak is van de koplopers.

Wat doet de clientondersteuner?
Mensen die levensbreed en levenslang zorg of ondersteuning nodig hebben om mee te kunnen doen, vinden vaak maar met moeite de juiste weg. Onafhankelijke clientondersteuners kunnen mensen de weg wijzen langs alle loketten en regelingen. Zij kunnen hulp bieden bij vragen over wonen, werk, leren, vervoer en inkomen. Goede clientondersteuning helpt ook bij het verhelderen van de hulpvraag, meedenken over oplossingen en het aanvragen van passende ondersteuning en zorg. Onafhankelijke clientondersteuning moet gratis worden aangeboden.

Het kan beter
Gemeenten zijn vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor het organiseren van integrale onafhankelijke clientondersteuning. Zorgkantoren hebben die verantwoordelijkheid voor mensen die een beroep moeten doen op de Wet langdurige zorg (Wlz). Uit onderzoek blijkt dat deze ondersteuning nog niet in alle gemeenten goed is georganiseerd. Het aanbod is versnipperd, niet altijd goed vindbaar en herkenbaar. In de uitvoering kan het dus beter.

Initiatiefnemers
Het project Koplopers Clientondersteuning is een initiatief van de VNG met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, met financiering door het ministerie van VWS. Movisie ondersteunt het project.

Downloads:

1258_Werkwijze_Koplopers.pdf – PDF (132 KB)
1262_Onafhankelijke_cliëntondersteuning.docx – docx (25 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over