20 nieuwe koplopergemeenten presenteerden gisteren hun aanpak en ambities voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Cliëntondersteuning helpt inwoners passende zorg en ondersteuning te regelen. Binnen het koploperproject Cliëntondersteuning gaan gemeenten in hun regio aan de slag om het aanbod en de kwaliteit van die ondersteuning te verbeteren.

Dit zijn de nieuwe koplopers: ABG-gemeenten ( Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen), Apeldoorn, Bernheze, Boxtel en Sint-Michielsgestel, ’s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek, Haarlem, Kerkrade, Overbetuwe, Oudewater, Raalte, Roerdalen, Utrecht, Waalwijk, Waddinxveen, Zwijndrecht en Zoetermeer. Opgeteld bij de 46 bestaande koplopergemeenten komt het totaal daarmee op 66 koplopergemeenten cliëntondersteuning. In de bijlage onder dit bericht staat een korte beschrijving van de 20 nieuwkomers.

Cliëntondersteuners denken mee

Niet iedereen weet zijn weg te vinden langs de verschillende loketten en regelingen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet, Zorgverzekeringswet (Zvw), Jeugdwet en de Wet langdurige zorg (Wlz). Wat zijn de mogelijkheden? Waar moet je op letten bij een aanvraag? Cliëntondersteuners helpen bij het formuleren van de hulpvraag en denken mee over oplossingen. Voor zorg, maar ook bij vragen over werk en inkomen, wonen en onderwijs. Vooral mensen in kwetsbare situaties en hun naasten ondervinden vaak problemen bij het regelen van passende zorg en ondersteuning.

Cliëntondersteuning is gratis toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente. Gemeenten zijn hiervoor vanuit de Wmo verantwoordelijk. Zorgkantoren moeten de clientondersteuning regelen voor mensen die een beroep doen op de Wlz. Ieder(in) pleit voor één vorm van onafhankelijke cliëntondersteuning, over alle wetten en regelingen heen en voor alle ondersteuningsvragen die mensen hebben.

Verbeteren bekendheid en uitvoering

Het project Koplopers Cliëntondersteuning moet bijdragen aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning. Het is een initiatief van gemeentekoepel Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), in samenwerking met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein. Movisie ondersteunt het project.

Deze ronde gemist, maar toch interesse om koplopergemeente te worden? In de eerste helft van 2020 volgt een nieuwe mogelijkheid. Neem voor meer informatie contact op met Joost de Haan van Movisie, J.deHaan@Movisie.nl.

Hieronder kunt u de beschrijving van de nieuwe koplopergemeenten downloaden.

Beschrijving nieuwe koplopers 2020 (pdf)

Deel dit bericht

Meer nieuws over