De rode draad door haar werk is bewegen. Esther van den Bor zet zich in voor Platform Gehandicapten Weert (PGW) en ze werkt als, beweegmakelaar‚ bij Punt Welzijn. 'sporten en bewegen werken soms beter dan een pilletje.

Na een ongeluk en complicaties bij behandelingen kwam Esther in een rolstoel terecht. Haar grootste uitdaging was toen om jarenlang zwaar te revalideren, te blijven trainen en vooral ook om niet op te geven. Zo vond ze langzaam de weg naar boven weer terug., Ik ben verbaasd hoe goed ik me nu voel.

Medicijn

Deze persoonlijke ervaring klinkt steeds door als Esther het over haar werk heeft. Via het gehandicaptenplatform spant ze zich in om te zorgen dat er in Weert genoeg mogelijkheden zijn om te sporten., Juist voor mensen met een beperking is dat heel belangrijk. Ik zie sporten ook als een medicijn. Soms effectiever dan pilletjes. Je voelt je echt vitaler en je doet meer mee als je beweegt. Bij een inclusieve samenleving hoort ook, gewoon de mogelijkheid voor mensen om te sporten‚, benadrukt ze.

Pijn vergeten

Dat ze zelf een rolstoel gebruikt, helpt haar om mensen te overtuigen van het belang van meer bewegen., Mijn situatie motiveert mensen. Ze denken: als jij dat kunt, dan moet ik het ook kunnen. Prima toch!

De drempel blijkt vaak dat mensen denken dat ze pijn krijgen of iets helemaal niet meer kunnen., Het boeiende is dat het net anders werkt. Als mensen eenmaal met hun oefeningen bezig zijn, vergeten ze snel de pijn of het ongemak. Het bewegen leidt ze af en brengt ze een stap verder, weg van hun beperkingen. Ze komen erachter dat ze meer kunnen dan ze zelf denken.

Van onderop

Dat Esther met zoveel energie haar schouders eronder zette als vrijwilliger in het bestuur van het gehandicaptenplatform, bleef niet onopgemerkt. Ze werd vorig jaar gevraagd als professionele, beweegmakelaar‚ Punt Welzijn in Weert. Daar verzorgt ze nu verschillende programma’s om de ruim 4000 mensen met een beperking in die gemeente meer aan het bewegen te krijgen. Esther, Dat doen we van onderop, met de mensen zelf. Geen dure van bovenaf bedachte programma’s waarmee we dan eerst geld vragen bij de gemeente. Maar mensen zelf laten bepalen wat ze nodig hebben. En dat werkt het beste. Dan heb je draagvlak en weet je wat er nodig is.

Voorbij de regeltjes

Om de programma’s uit te kunnen voeren is het wel nodig dat de gemeente verder kijkt dan de papieren realiteit., Het gaat niet om de cijfers, maar om de mensen. Je moet als gemeente flexibel blijven en niet star vasthouden aan regeltjes. Zet bijvoorbeeld Wmo-budget slim in, passend bij wat nodig is bij de persoon. Juist ook om mensen de mogelijkheid te bieden om in beweging te komen‚

Deel dit bericht

Meer nieuws over