Tijdens Burendag van dit jaar, konden buurtbewoners in Middelburg kennis maken met de driewielfiets. Deze misschien nog wat onbekende en, onwennige‚ fietsvorm blijkt een prima vervoersmiddel voor mensen die niet op een gewone fiets kunnen fietsen. Met de driewielfiets doen zij veilig mee in het verkeer. Burendag was een goede gelegenheid om dat te promoten.

Mensen met een beperking kunnen moeite hebben met fietsen of niet kunnen fietsen. Om met de driewielfiets veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer, is het belangrijk om eerst goed te oefenen. Een driewielfiets voelt anders dan een gewone fiets of elektrisch ondersteunde fiets. Voordeel van een driewielfiets is dat je niet afhankelijk bent van je gevoel voor evenwicht. Mensen die gewend waren aan een gewone fiets, moeten dat leren uitschakelen. Ook ben je een stuk breder met de driewielfiets.

Als onderdeel van een gezellig buurt-samenzijn, kregen buurtbewoners in Middelburg gelegenheid om kennis te maken en te oefenen met de driewielfiets. Ook kregen zij informatie over de aanschaf, nieuw of tweedehands.

Gerda van Leeuwen organiseerde dit oefenmoment in Middelburg, vanuit het samenwerkingsverband Blijf Veilig Mobiel., Mensen willen graag zelfstandig fietsen. Dat bleek ook op de burendag. De mooiste reactie vond ik die van een mevrouw die al vijf jaar niet meer op de fiets had gezeten. Ze zat in een scootmobiel. Ze vond het rijden op de driewielfiets heel erg eng maar probeerde het toch. Ze gaat nu met hulp van een ergotherapeut verder oefenen. Er was één mevrouw die de fiets gelijk wel wilde meenemen. Zij heeft inmiddels een fiets gekocht.

Gebruik driewielfiets promoten

Misschien een leuk idee voor u om de driewielfiets op een dergelijke gelegenheid te promoten?

Vraag een leverancier van driewielfietsen om medewerking, of vraag uw fietsenhandelaar in de buurt. Een fietsdocent van de Fietsersbond Fietsschool kan begeleiden (www.fietsersbond.nl/fietsschool). Hier hangt wel een prijskaartje aan.

Een aantal gemeenten biedt gratis oefenlessen aan. Zij hebben hiervoor opgeleide vrijwilligers. Vraag het bij uw gemeente. Gerda, Het idee is dat mensen na de oefendag regelmatig kunnen blijven oefenen. Ze kunnen dan bellen naar de vrijwilliger.

Meer informatie

Kijk op www.blijfveiligmobiel.nl Hier vindt u ook een filmpje met een demonstratie van de driewielfiets (gericht op ouderen).

Deel dit bericht

Meer nieuws over