Wil jij graag weten of de politieke partijen in jouw gemeente aandacht hebben voor mensen met een beperking en chronische ziekte? Als betrokken burger of als belangenbehartiger? Check dan hun partijprogramma’s.

Wij hebben 11 thema’s voor je op een rij gezet, ieder met een korte toelichting.  Deze thema’s komen voort uit het Lokaal Manifest, dat Ieder(in) eerder dit jaar heeft opgesteld. Per thema staan een aantal zoekwoorden genoemd, waarmee je door de programma’s heen kunt lopen. Bij elk thema staat een tabel die je kunt invullen. De partijen die in (bijna) alle gemeentes meedoen hebben wij al ingevuld, op alfabetische volgorde. Andere landelijke en lokale partijen die in jouw gemeente meedoen kun je zelf toevoegen.

Je kunt alle thema’s checken, of je concentreren op de onderwerpen die voor jou (of jouw achterban of belangenorganisatie) het meest relevant zijn.

TIP: Hier vind je een uitgebreid voorbeeld van de analyse die Ieder(in) in 2021 maakte in aanloop naar de landelijke verkiezingen.

Wat kun je doen met de uitkomsten?

Wanneer je de partijprogramma’s bent doorgelopen en de tabellen hebt ingevuld, kun je drie dingen met de uitkomsten doen:

  1. De uitkomsten gebruiken om richting te geven aan je persoonlijke stemkeuze
  2. De mensen in je omgeving en/of je achterban op de hoogte stellen van de uitkomsten
  3. De politieke partijen in je gemeente op de hoogte brengen van je bevindingen en hen kritisch bevragen

In het sjabloon vind je een stappenplan en een conceptmail aan politieke partijen.

TIP: Wil je de uitkomsten van jouw analyse delen op sociale media? Gebruik dan de hashtag #2MiljoenStemmen. Dan ben je zowel voor Ieder(in) als voor andere belangenbehartigers en geïnteresseerden goed vindbaar.

Terug naar de overzichtspagina Gemeenteraadsverkiezingen 2022