Petra van Stigt werkte tot vorig jaar als woonbegeleider van verstandelijk gehandicapten. Zij heeft haar liefde voor dat vak gecombineerd met een andere grote passie: kinderboeken. Nu runt ze in het centrum van Alkmaar een kinderboekenwinkel met bijzondere mensen.

Connor en Evelien zijn haar betrouwbare krachten in het gedroomde succes. Alleen, wat je niet meteen merkt, is dat Connor en Evelien een lichte verstandelijke beperking hebben. Evelien werkt één dag per week in de winkel, terwijl Connor vier dagen aanwezig is. Daarnaast werken er in de De Vrolijke Boekenwurm ook nog gemiddeld twee stagiaires van het Voortgezet Speciaal Onderwijs.

Serieuze collega’s
Petra heeft altijd met hart en ziel als woonbegeleider, later teamleider bij de Hartenkamp Groep gewerkt. Door tijdsgebrek bij haar voormalige werkgever lukte het steeds minder goed om cliënten te begeleiden op zelfstandigheid en sociale vaardigheden. Met het openen van de kinderboekenwinkel creëerde zij een kans die meer zou bijdragen aan de ontwikkeling van cliënten. Cliënten zijn nu serieuze collega’s die af en toe bijsturing nodig hebben.

Meer zelfvertrouwen
Evelien werkte al behoorlijk zelfstandig door haar eerdere werkervaring bij Brownies en Downies.
Zij vindt het geweldig in de winkel. Evelien: Ik had thuis gezeten zonder dit werk. Klanten aanspreken vond ik in het begin best wel spannend, glimlacht ze. Ik ben door dit werk zelfstandiger geworden en straal meer zelfvertrouwen uit, weet ze. Als Petra er niet is, kan zij de winkel alleen draaien.

Netjes en rustig
Connor is een rustige en stille kracht. Hij is erg goed in het netjes en rustig uitvoeren van de werkzaamheden. Waar nodig, springt hij bij in de winkel. De betrouwbaarheid van beiden is erg hoog. Zeer gemotiveerd staan ze altijd als eerste klaar voor de klant en zijn behulpzaam zijn nodig, begrijpen we uit de woorden van Petra.

Klanten
‰Ûª‰ÛªDe winkel blijft professioneel, zo leer ik dat aan Evelien en Connor. Hier zit een uitdaging in die ik met liefde aanga‰Ûª‰Ûª, vertelt Petra. Werken met verantwoordelijkheden, dat zijn Evelien en Connor inmiddels wel gewend. Petra legt het werk duidelijk uit. Naast de keurige winkel blijft de omgang met klanten heel erg belangrijk.

Stelen
‰Ûª‰ÛªStelen mag niet. Connor nam dit nogal erg serieus‰Ûª, vertelt Petra. ‰ÛÏTijdens Sinterklaas zette hij de achtervolging in bij kinderen die pepernoten uit de etalage van de winkel pakten. Ik leg dan gewoon nog eens rustig en nadrukkelijk aan hem uit wat Ì©cht stelen is, de volgende keer kunnen de kinderen uiteraard een pepernootje komen meepikken‰Ûª‰Ûª, vertelt ze.

Extra activiteiten
‰Ûª‰ÛªWe stimuleren het voorlezen bij kinderen. Niet alleen omdat (voor)lezen gewoon gezellig is om te doen, maar ook omdat het zeer belangrijk is voor de spraak en taalontwikkeling van het kind. Op de Nationale Voorleesdag organiseren we allerlei activiteiten waar Evelien en Connor bij worden betrokken. Soms zijn er leuke themadagen waar veel mensen op af komen.

Conclusie
‰ÛÏDe persoonlijke ontwikkeling van cliÌÇnten groeit door ons unieke concept. We leren Connor en Evelien zich aanpassen en klantgericht te werken; sociale vaardigheden die ook in andere situaties van pas komen. Ze kunnen hier voor een lange periode terecht. Zij leren zichzelf waarderen en accepteren‰Ûª‰Ûª, besluit Petra.

Nieuwe Collega?
Al met al is  De Vrolijke Boekenwurm een goed verhaal! Ook iets voor jou? De Vrolijke Boekenwurm heeft plek voor nog meer jonge verkopers met een verstandelijke beperking: Gezocht Verkoper m/v

Dit interview is geschreven voor het project Meer wegen naar werk.

‰ÛªMeer wegen naar werk‰Ûª maken we samen met PatiÌÇntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid. 

Deel dit bericht

Meer nieuws over