Bron www.hoezoanders.nl
Auteur Janneke Kaim
Stichting Hoezo Anders is lid van Ieder(in)
Ik kan niet lang ongesteund zitten of lopen en ik heb dagelijks last van luxaties (ontwrichtingen). Deze luxaties kan ik gelukkig wel zelf terugzetten. Bij de meeste gewrichten gaat dat inmiddels vrij makkelijk, omdat de banden al erg zijn opgerekt. Ik kan korte tijd zonder hulpmiddelen lopen, maar als ik lang wegga of veel moet lopen gebruik ik een loopfiets of rolstoel. Mijn aandoening kan gelukkig stabiel blijven als ik in balans leef. Ik probeer dus zo min mogelijk over mijn grenzen te gaan, maar tegelijk wel in beweging te blijven om mijn spieren sterk te houden.
Zelfde doel, andere weg
Door mijn beperking heb ik mijn studie Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht moeten stopzetten. Dat is nu precies een jaar geleden. Het is voor mij een weloverwogen keuze geweest. Tegelijkertijd was het confronterend: ik heb moeten accepteren dat ik echt beperkt ben. Maar dat betekende zeker niet dat ik bij de pakken neer ben gaan zitten en mijn droom heb losgelaten!
Ik wil graag leermaterialen ontwikkelen en aan de slag in de beleidskant van het onderwijs. Deze doelen zijn nog steeds haalbaar, maar de weg er naartoe heb ik aangepast aan mijn mogelijkheden. Na het stopzetten van mijn studie ben ik eerst vrijwilligerswerk op onderwijsgebied gaan doen vanuit huis. Dit gaf mij veel plezier, voldoening en zelfvertrouwen, ook doordat mijn opdrachtgevers erg tevreden waren.
Thuisonderwijs
Ik volg nu thuisonderwijs via de Open Universiteit. Ik volg hierbij vakken van twee universitaire opleidingen: Psychologie en Onderwijswetenschappen. Het gaat vooral om zelfstudie, maar bij sommige vakken heb je bijvoorbeeld presentaties via internet en opdrachten die je moet inleveren.
Ik hoop met het volgen van deze vakken meer kennis op te doen om mijn werk (nog) beter te kunnen doen. Door mijn ervaringen met vrijwilligerswerk heb ik namelijk ruim twee maanden geleden de stap gezet richting zelfstandig ondernemerschap. Ik heb mijn eigen bedrijf opgezet, waarvan de naam -Creëdu- staat voor creëren en educatie.
Werken op maat
Met mijn bedrijf geef ik organisatieondersteuning aan de onderwijssector. Ik schrijf bijvoorbeeld rapportages, doe communicatiewerk en ontwikkel lesvormen. Ook geef ik bijles en studiebegeleiding aan middelbare scholieren. Ik help bij het plannen, het uitleggen van leerstof en bespreek en bedenk met hen wat er nodig is om goede resultaten te kunnen halen. Ik huur hiervoor een eigen kantoorruimte. Daar maak ik gebruik van een spraakprogramma om mijn armen en handen te ontzien en daarnaast heb ik een zorgfauteuil.
Het zelfstandig ondernemerschap is voor mij ideaal, omdat ik mijn werk (en werkplek) helemaal op maat kan maken. In bijvoorbeeld het bezoeken van klanten ben ik nog wel beperkt. Maar omdat ik zorg dat ik zoveel mogelijk zelf de consequenties draag van mijn beperkingen en mijn opdrachtgevers vooral zien wat ik wél kan en doe, ben ik ook voor de buitenwereld nu veel meer dan, het meisje met die chronische ziekte!
Krachtige keuzes
Vooral mijn sterke kanten staan centraal in mijn werk. Door de pijn ben ik aan het eind van de dag vaak moe, maar gelukkig helpt de afleiding door het werken mij om een deel van de pijn te kunnen negeren.
Het ondernemerschap is natuurlijk spannend, zowel financieel als fysiek, maar ik ben vooral heel blij met de mogelijkheden die ik heb om mijn talent toch te kunnen gebruiken. Ondanks dat ik nog maar net 20 jaar ben, heb ik al een eigen bedrijf. Waarschijnlijk heb ik het juist aan mijn functiebeperking te danken dat ik zo jong de stap richting ondernemerschap heb durven zetten!
Tegen andere jongeren wil ik vooral zeggen: luister naar je eigen lichaam! Als je de grenzen van je lichaam accepteert, kan je van daaruit veel krachtigere keuzes maken. En mijn advies als het gaat om je studie- en ontwikkelkeuze: bepaal wat je doelen zijn, wat je mogelijkheden zijn en probeer dat zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Als je een hele bewuste keuze maakt voor je eigen ontwikkeling, heeft die ook meer kans van slagen!
Heeft u ook een verhaal of interview dat past in onze rubriek Eigen weg? Stuur een mail naar m.jongepoerink@iederin.nl
In de rubriek Eigen weg leest u persoonlijke verhalen, meningen en ervaringen van mensen die zich niet laten tegenhouden of beperken.