Ieder(in) vindt het positief dat het kabinet in deze fase van de coronacrisis aandacht heeft voor mensen met een kwetsbare gezondheid door hen op verschillende manieren extra te ondersteunen Het meer en meer loslaten van de coronaregels zorgt bij deze groep voor een groter gevoel van onveiligheid en verdere isolatie. Dat constateert ook de minister van VWS in aanloop naar het coronadebat vandaag in de Tweede Kamer. Ieder(in) vraagt om aanvullende maatregelen.

Het loslaten van de anderhalve metermaatregel levert in onze achterban bijvoorbeeld veel onrust en stress op.

Om mensen in staat te stellen zichzelf te beschermen en uitsluiting van ruim 2 miljoen mensen met een beperking of chronische aandoening te voorkomen, vragen we de Kamer in een brief om een aantal aanvullende maatregelen:

  • Derde prik voor specifieke patiënten met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Geen statische lijst van aandoeningen, maar ga uit van mensen bij wie die derde vaccinatie echt nodig is.
  • Recht op veilige zorg, mensen moeten in staat worden gesteld een risico-afweging te maken. Maak afspraken over het regelmatig testen van zorgverleners.
  • Snelle oplossingen voor de ontoegankelijkheid van de keten van vaccinatie, testen, corona-apps en toegangsbewijzen. Bied goedwerkende analoge alternatieven (papier, telefonisch) voor de digitale toepassingen, zoals test- en toegangsbewijzen.

De uitwerking van deze aandachtspunten lichten wij toe in onze brief  aan de Tweede Kamer (hieronder).

Het coronadebat in de Tweede Kamer begint vandaag, 16 september om 11.30 uur en is via deze link live te volgen: Livestream: Plenaire zaal | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Deel dit bericht

Meer nieuws over