Het aantal rechtszaken over de WMO en de Jeugdwet neemt toe. Met ruim 1400 zaken in de eerste acht maanden van dit jaar, is er nu al sprake van een verdubbeling ten opzichte van het vorige. Het aantal rechtszaken neemt naar verwachting verder toe want 400.000 mensen wachten nog op een beoordeling van hun aanvraag. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), sprak hier vrijdag 18 september over in EenVandaag en op NPO Radio 1.

De groep mensen die bezwaar maakt of beroep aantekent tegen bezuinigingen op zorg groeit, maar niet iedereen doet dat. De een kan beter voor zijn of haar rechten opkomen, dan de ander. Wanneer mensen alleen maar tot passende zorg kunnen komen in de rechtszaal, is er sprake van een grove weeffout in het systeem. Over weeffouten is afgesproken dat het Rijk daarvoor eindverantwoordelijk blijft tot het werkt!

De frustratie over de onduidelijkheid wie verantwoordelijk is en dat niemand verantwoordelijkheid lijkt te nemen, bewoog Soffer ertoe een brief te schrijven. Tot wie richt je je in een situatie waar niemand verantwoordelijkheid lijkt te dragen? Dan maar een brief aan de koning.

In de uitzending op NPO Radio 1 kondigde Soffer de brief al aan.

Kijk hier de uitzending van EenVandaag terug.
Luister hier de uitzending van Radio 1 terug.
(vul bij Terugluisteren in: 18 september, 17.00 uur, item start op 46 minuten)

Downloads:

791_Dan_maar_een_brief_aan_de_Koning.pdf – PDF (175 KB)
792_Dan_maar_een_brief_aan_de_Koning.docx – docx (68 KB)

Deel dit bericht

Meer nieuws over