De staatssecretaris geeft een te rooskleurige voorstelling van zaken, aldus Illya Soffer. Zij reageerde vanmorgen in het NOS Radio 1 journaal op de formulering van staatssecretaris Van Rijn in zijn brief aan de Tweede Kamer. Van Rijn schrijft dat de continuïteit van de zorg nergens in het geding is geweest. Hij spreekt van een gecontroleerde en beheerste overgang. Illya Soffer, In het leven van veel mensen die afhankelijk zijn van de zorg voltrekken zich momenteel kleine drama's.

Ieder(in) en andere cliëntenorganisaties ontvingen in de eerste drie maanden meer dan 900 meldingen van mensen die in de problemen komen nu de gemeente verantwoordelijk is voor hun ondersteuning en (deel van de) zorg. De meldingen gaan onder meer over het schrappen van voorzieningen, het niet toekennen van pgb’s, de administratieve chaos bij de uitbetaling van zorgverleners, het gevoel hebben om van het kastje naar de muur te worden gestuurd enz. De impact op het leven is groot. Meedoen aan de samenleving is niet makkelijker maar juist ingewikkelder geworden.

Grote verschillen tussen gemeenten

Illya Soffer benadrukt dat het niet in alle gemeenten slecht gaat., In gemeenten die hebben besloten om nu te investeren in plaats van te bezuinigen, verloopt de transitie over het algemeen veel beter dan in gemeenten die wel meteen bezuinigingen hebben doorgevoerd.

Deel dit bericht

Meer nieuws over