Ouders worden slecht te woord gestaan en zij vinden dat hun gemeente, het wijkteam en de hulpverleners vaak onvoldoende samenwerken om de juiste weg naar jeugdhulp voor hun kinderen te vinden. Zij hebben de indruk dat het hierbij aan regie ontbreekt. Regie die heel hard nodig is, omdat kinderen niet morgen maar vandaag jeugdhulp nodig hebben. De deur naar jeugdhulp blijft voor ouders te lang dicht.
Schrijnend
Dit leidt tot schrijnende situaties. Een van de meldingen, Pas over een half jaar is er een plekje beschikbaar in de ggz-instelling waar de gemeente wel een contract mee heeft. Ondertussen gaat het steeds slechter met de jongen. Hij is zeer depressief en heeft suïcidale gedachten.
Slecht luisteren
Een vaak gehoorde klacht gaat over het slechte luistervermogen van medewerkers bij de wijkteams.
Uit de rapportage, De huisarts geeft ouders een doorverwijzing voor zorguitbreiding bij de psychiater waar het kind in behandeling is. De wijkteammedewerker is het hier niet mee eens en draait doorverwijzing terug. Ouders geven aan dat de situatie niet meer vol te houden is thuis.
De medewerkers van het jeugdteam luisteren soms niet naar de zorgvraag van de ouders. Bovendien worden dringende adviezen van professionals als de huisarts en psychiater te gemakkelijk aan de kant geschoven.