Twee ervaringsdeskundigen trekken vanaf vandaag een jaar lang op met minister Hugo de Jonge (VWS). Onder de noemer ‘kennercadeau’ gaan Sietse Penterman en Lisa Hinderks met de minister in gesprek over hun leven met een beperking. En over wat er voor hen nodig is om mee te kunnen doen. Het doel van deze samenwerking: meer aandacht voor de leefwereld van mensen met een beperking.
decoratief.

Lisa is student algemene sociale wetenschappen en woont in Utrecht. Zij is verbonden aan de Nederlandse Dove Jongeren. Tijdens de aanslag in Utrecht op 18 maart ging haar oproep voor crisiscommunicatie in gebarentaal viral. Sietse heeft een lichamelijke beperking en woont in Enschede. Hij krijgt een Wajong uitkering en werkt nu als vrijwilliger voor een administratie bemiddelingskantoor waar budgethouders worden ondersteund. In zijn vrijetijd speelt hij in de rolstoelhockey competitie.

Voor mensen met een beperking of chronische ziekte is goede zorg en ondersteuning de basis om mee te kunnen doen. Maar zeker ook voor jonge mensen komt er nog veel meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijk vervoer, een passende opleiding, het vinden van werk, het hebben van een passend inkomen, betaalbaar kunnen wonen en ook in je vrije tijd kunnen doen wat je wilt. Toegankelijkheid moet overal en voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Wij hopen dat het gesprek tussen de Minister en Lisa en Sietse eraan bijdraagt dit dichterbij te brengen.

Het is de bedoeling dat Lisa en Sietse het komende jaar op verschillende momenten met de minister in gesprek gaan over verschillende onderwerpen. Minister de Jonge neemt Lisa en Sietse mee op werkbezoeken en zij nemen hem mee naar evenementen die voor hen belangrijk zijn. Ieder(in) hoopt de nieuw opgedane kennis terug te zien in het overheidsbeleid.

Deel dit bericht

Meer nieuws over