Na een stage vanuit de Mytyl school begon Jordi bij een wat meer gesloten vorm van dagbesteding in Tholen, dit was een restaurant. Tegenwoordig is het een particulier bedrijf, namelijk een bowlingcenter, dat samenwerkt met de zorgorganisatie Sjaloom Zorg. Hier is Jordi ook nog één dag per week te vinden. Jordi is trots op wat hij tot nu toe bereikt heeft.
Coach
Jordi heeft een Wlz-ZIN indicatie. Op basis van deze indicatie werkt hij bij de Spar. Hij is niet in dienst bij de supermarktketen, maar is er wel een aantal dagen per week aan het werk. De begeleiding die Jordi nodig heeft, krijgt hij van de medewerkers van de Spar en van Marret Hage-Baaij, de zorgkundige coach vanuit Sjaloom Zorg. Zij heeft iedere week een gesprek met Jordi hoe de vorige werkweek verlopen is en is tijdens werkdagen altijd bereikbaar voor Jordi. In het begin heeft Marret tips gegeven hoe de Spar de samenwerking met Jordi tot een succes kunnen maken. Wanneer er bijzonderheden zijn, zorgt Marret ervoor dat de Spar ingelicht wordt.
Jordi woont in zijn eigen appartement binnen SmalstadXL, een woonvorm van Sjaloom Zorg. Jordi krijgt daar begeleiding bij het wonen en huishouden. Vanuit zijn huis kan hij met het openbaar vervoer naar de Spar, maar hij maakt ook gebruik van de taxi die vanuit Sjaloom Zorg rijdt.
Meedoen
Het lijstje aan beperkingen van Jordi is langer dan menigeen boodschappenlijstje van de gemiddelde klant bij de Spar. Gelukkig kijken ze bij de Spar niet naar de beperkingen maar naar de vele mogelijkheden die Jordi heeft. Ondanks de beperkingen die Jordi heeft, probeert hij zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Hij is een trots persoon!
Serieuze werknemer
Door de jaren heen heeft Jordi steeds meer taken gekregen. Hij is vier jaar geleden begonnen met het controleren van datums in de koelingen, al snel mocht hij ook vakkenvullen. Tegenwoordig helpt Jordi vaak mee op de broodafdeling, helpt hij klanten met vragen en bestellingen en bezorgt hij boodschappen bij de mensen thuis.
Jordi is een serieuze werknemer en doet altijd erg zijn best. Zijn collega’s zien Jordi als een fijn persoon, iemand die met een glimlach door de winkel loopt en altijd bereid is tot helpen.
Kladblokje
Het werken bij de Spar kan hij goed volhouden omdat er duidelijke afspraken zijn. Zo weet Jordi dat hij een vraag mag stellen als hij die heeft of als hij ergens tegenaan loopt. Samen met coach Marret kan Jordi bij de Spar aangeven wat hij moeilijk vindt. Er wordt dan gezocht naar een oplossing. Zo kreeg Jordi soms opdrachten die hij niet goed kon onthouden, waardoor er taken bleven liggen. Jordi heeft nu een klein kladblokje in zijn werkblouse en daarin schrijft hij de taken op die hij nog kan doen.
Ook leert Jordi zelf problemen op te lossen. Zo heeft hij geleerd om aan het einde van de werkdag het werk los te laten., ‚ Ik ga meestal om 15.30 uur naar huis. Als dan de vracht net binnen is, moet ik het werk toch loslaten en accepteren dat ik niet alle vakken kan vullen. Anders ga ik teveel van mezelf verwachten,‚ vertelt hij uit.
Soms gaat het anders
Veranderingen zijn soms moeilijk voor Jordi., ‚ Laatst is er een collega gestopt met wie ik heel goed kon samenwerken en erg aardig vond. Hij was ineens weg en ik wist de reden niet. Dat heeft me wel veel moeite gekost. Op zo‚ n moment bel ik Marret en zij helpt mij dan zodat ik weer aan het werk kan‚ ‚, zegt hij.
Ook naar mij
Mede dankzij het begrip en de begeleiding die Jordi krijgt, draait hij prima mee in de supermarkt. Het gaat prima. Hij heeft goed contact met de collega’s, gaat mee met personeelsuitjes en neemt deel aan vergaderingen., ‚ Het voelt fijn om geaccepteerd te worden door collega’s en klanten van de Spar. Als mensen iets willen vragen in de winkel, komen ze óók naar mij toe‚ ‚, zegt Jordi.
Dit verhaal is geschreven voor het project Meer wegen naar werk
‘Meer wegen naar werk’ maken we samen met Patiëntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.