Patiëntenfederatie, KBO-PCOB, MIND en Ieder(in) doen opnieuw een dringend beroep op de minister en Tweede Kamer om mensen met een medisch risico zonder vertraging en voor begin mei te vaccineren. Morgen, donderdag 15 april, komt het vaccinatiebeleid aan de orde bij het coronadebat in de Kamer.

Vaccineer uiterlijk begin mei

We hebben grote zorgen over de groep met een medische indicatie die volgens de huidige planning pas in juni een vaccinatie krijgen. Ruim een miljoen mensen die jaarlijks de griepprik krijgen, lopen extra veel risico bij een besmetting met corona. We roepen op dat deze groep uiterlijk begin mei – dus vóór gezonde mensen onder de 60 jaar – wordt gevaccineerd. En geef daarnaast prioriteit aan mantelzorgers, mensen met kanker, mensen met een combinatie van een psychische aandoening en verhoogd medisch risico.

Herhaalde oproep aan de Tweede Kamerleden:

Geachte Kamerleden,

Donderdag 15 april gaat de Tweede Kamer opnieuw in debat over de coronacrisis. Patiëntenfederatie, KBO-PCOB, Ieder(in) en MIND roepen de minister opnieuw op om mensen met een medisch risico zo snel mogelijk te vaccineren. Zorg dat deze groep uiterlijk begin mei, en dus vóór gezonde mensen onder de 60 jaar, wordt gevaccineerd. En realiseer zo snel mogelijk oplossingen nu besloten is AstraZeneca niet langer voor mensen jonger dan 60 in te zetten.

1. Vaccineer mensen met een medisch risico uiterlijk begin mei

Afgelopen oktober pleitten we al voor voorrang voor de groep mensen met een medische indicatie (manifest Voorrang vaccinatie, sept 2020). We hebben grote zorgen over deze mensen die volgens de huidige planning pas in juni een vaccinatie krijgen. Er moet zo snel mogelijk een eind gemaakt worden aan het sociaal isolement waarin vele gezinnen met een kwetsbare ouder of kind soms al meer dan een jaar verkeren.

De minister schrijft dat mensen met een medisch risico in eerste instantie gelijk opgaan met gezonde mensen in de leeftijd van 50-59. Dat werkt vertragend. Door het gelijktijdig vaccineren duurt het langer voordat alle mensen met een medisch risico gevaccineerd zijn. Daarnaast is de procedure veel te complex. De Gezondheidsraad heeft begin februari slechts 7 hoog risico groepen aangewezen, terwijl internationaal veel meer aandoeningen als hoog risico worden aangemerkt. En pas eind maart is de vaccinatie echt op gang gekomen voor deze mensen. Voor andere groepen met een medisch risico is nog altijd niet duidelijk of en hoe ze voorrang krijgen.

Maak het simpeler en vaccineer mensen met een medisch risico sneller. De groep mensen die jaarlijks de griepprik krijgen is goed in beeld. Huisartsen laten jaarlijks zien dat zij deze groep snel en efficiënt kunnen vaccineren. Dat protocol zou nu ook moeten kunnen: vaccineer deze groep begin mei tegen corona, net als begin oktober tegen de griep. En geef daarnaast prioriteit aan mantelzorgers, mensen met kanker, mensen met een combinatie van een psychische aandoening en verhoogd medisch risico. En aan 16 en 17 jarigen met een kwetsbare gezondheid.

2. Vragen over het niet langer inzetten van AstraZeneca

De Gezondheidsraad adviseerde vorige week om het vaccin van AstraZeneca niet langer in te zetten bij mensen jonger dan 60. Dat zorgt voor veel vragen bij mensen met een medisch risico:

Moeten mensen met een medisch risico onder de 60 nu nog langer wachten op hun vaccinatie? Wordt alles op alles gezet om voor hen nu snel en veilig andere vaccins beschikbaar te stellen? En welke oplossingen komen er voor vaccinatie van pgb-zorgverleners wiens afspraak voor vaccinatie met AstraZeneca nu niet doorgaat?

En als dat niet snel mogelijk is, kan mensen mogelijkheid geboden worden om, op basis van goede informatie over bijwerkingen, samen met hun arts te laten beslissen over vaccinatie met AstraZeneca?
Daarnaast zijn er ook zorgen bij mensen ouder dan 60 jaar; geef hen snel heldere en toegankelijke informatie. We hopen dat u onze oproep en vragen naar voren wil brengen in het debat.

Coronadebat volgen

Het coronadebat in de Tweede Kamer is donderdag 15 april, aanvang 13.30 uur. Live te volgen via deze link: https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/plenaire-zaal

 

 

Deel dit bericht

Meer nieuws over