Nederland telt ruim 2 miljoen slechthorenden. In het opiniestuk zetten Van der Heijden en Verschoor helder uiteen tegen welke problemen slechthorenden aan lopen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in het arbeidsproces. Slechthorenden hebben gemiddeld 15 procent minder vaak werk dan goedhorenden.
Ook wijzen ze op problemen in het sociale verkeer. Slechthorenden voelen zich vaak minder betrokken bij een gesprek. Het kost veel inspanning om met volle aandacht een gesprek te voeren en vervolgens is er de onzekerheid of alles goed is verstaan. Er wordt gelachen: heb ik de grap gemist of lachen ze me uit?
Wat kan Nederland doen?
Terecht stellen Van der Heijden en Verschoor de vraag: wat kan Nederland doen in de wetenschap dat het VN-verdrag Handicap verplichtingen oplegt voor toegankelijkheid? In hun opiniestuk geven ze zelf enkele suggesties. Maak technologie waarmee slechthorenden beter kunnen functioneren (zoals ringleidingen) in openbare gebouwen verplicht. En beperk in kantoren de ruimtes met veel werkplekken op weinig vierkante meters, de zogenaamde kantoortuinen (ook voor goedhorenden vaak geen prettige werkomgeving).
Lees hier het volledige opiniestuk We hebben de plicht slechthorenden gelijke kansen te bieden
Meer over Hoormij NVVS
Stichting Hoormij is er voor iedereen van 0 tot 100+ met een gehooraandoening. Voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging zijn de hoofdtaken.
Meer over Hoormij
Activiteiten van Hoormij bij jou in de buurt
Lid of donateur worden van Hoormij
Hoormij NVVS is aspirant-lid van Ieder(in)