Deze week heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie van GroenLinks over (digitale) toegankelijkheid. De Tweede Kamer verzoekt hiermee de regering om álle overheidscommunicatie toegankelijk te maken voor mensen met een motorische of zintuiglijke beperking. Aanleiding is het feit dat veel overheidswebsites nog niet voldoen aan de  toegankelijkheidseisen. Ieder(in) is verheugd dat de Tweede Kamer digitale toegankelijkheid hoog op de agenda zet en pleit voor een versnelling van de aanpak.

Verantwoordelijk staatssecretaris Knops liet tijdens de begrotingsbehandeling weten ‘de beste digitale overheid van Europa te willen zijn’ en daarbij inclusie niet uit het oog te verliezen. ‘Het is van belang stil te staan bij het feit dat in zo’n digitale samenleving iedereen mee moet kunnen blijven doen’ aldus Knops. Hij herinnerde aan het feit dat veel overheidswebsites nog niet toegankelijk zijn en riep alle overheden op extra stappen te zetten om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.

Oproep actieplan voor versnelling

Ieder(in) vindt het winst dat digitale toegankelijkheid hoog op de agenda staat, maar pleit voor een versnelde aanpak. Directeur Illya Soffer: ‘Je kunt mensen ondersteunen in het digitaal vaardiger worden, maar het begint ermee dat overheden hun communicatie zó moeten inrichten dat deze toegankelijk en bruikbaar is voor iedereen, ook mensen met een beperking. Het onderzoek van Digimonitor.nl uit september liet zien dat overheden nog aan het begin staan. Wij roepen de regering dan ook op te komen met een actieplan voor versnelling van het toegankelijk maken van websites en apps’.

Daarnaast noemt Soffer het besluit tot instelling van een vaste Kamercommissie Digitale Zaken een winstpunt. ‘Daarmee krijgt het parlement méér grip op de digitalisering van de overheid’, aldus Soffer.

Deel dit bericht