Gemeenten hanteren steeds strengere regels voor het leerlingenvervoer. Kassa liet zaterdag zien hoe slecht dit kan uitpakken. Illya Soffer, directeur van Ieder(in), gaf in de uitzending commentaar.

Ieder(in) krijgt signalen dat er veel ouders en kinderen in de problemen komen doordat gemeenten strenger worden. Illya Soffer, De overheid hamert op meedoen, participeren en maakt hiervoor de ene regeling na de andere. Maar als we willen dat kinderen met een beperking ook op school kunnen meedoen, dan hoort goed leerlingenvervoer daarbij. Is dat niet geregeld, dan kunnen een heleboel kinderen niet naar school en zitten noodgedwongen thuis. Terwijl het doel van passend onderwijs juist is dat elk kind naar school gaat.

Openbaar vervoer geen optie

In de uitzending van Kassa kwam de familie Lichtendonk uit Coevorden aan het woord. Het gezin heeft twee kinderen die naar een school gaan voor het speciaal onderwijs. Met ingang van het nieuwe schooljaar wil de gemeente geen busje meer vergoeden voor de kinderen, terwijl ook de schooldirecteur aangeeft dat de kinderen niet met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Passend vervoer is een recht

Volgens Illya Soffer moeten ouders weten wat hun recht is en mondiger worden., Volgens de onderwijswet zijn gemeenten verplicht om passend vervoer te regelen voor kinderen die dat nodig hebben. Als ouders onredelijk worden behandeld, kunnen zij bezwaar indienen.”

Bezwaar indienen

De gemeente heeft na bezwaar de plicht om nader onderzoek te doen. In de uitzending zegde de wethouder van Coevorden ook toe nieuw onderzoek in te stellen.Als de gemeente het bezwaar dan toch nog afwijst, moeten ze wel met een hele goede motivering komen. Na een afwijzing kunnen ouders ook nog naar de rechter stappen, maar dan moeten ze echt heel sterke argumenten hebben.

Link naar de uitzending van Kassa op 1 november over het leerlingenvervoer

Deel dit bericht

Meer nieuws over