Het wordt binnen gemeenten steeds lastiger voor mensen met een beperking om een ‘passende oplossing’ te krijgen. Dat stelt Martin Boerjan, beleidsmedewerker mobiliteit en toegankelijkheid bij Ieder(in) tegenover Omroep Gelderland. De aanleiding is het verhaal van de negen jaar oude Jaynah uit Arnhem. Omdat de gemeente de aanschaf van een rolstoelbus niet wil vergoeden zijn haar ouders een crowdfunding-actie gestart om het geld bij elkaar te krijgen.

“De budgetten staan onder druk.” zegt Boerjan. “Maar iemand met een beperking die een voorziening nodig heeft om mee te kunnen doen, mag daar natuurlijk niet de dupe van zijn.” Sinds dit soort regelgeving bij gemeenten ligt, krijgen zij steeds meer ‘beleidsvrijheid’, ziet hij. “Het wordt steeds moeilijker voor inwoners, omdat het aan het gesprek tussen de gemeente en aanvrager ligt of je een voorziening wel of niet krijgt. Die komen daar in heel veel gevallen ook niet met elkaar uit.”

Harde cijfers over vergelijkbare gevallen heeft Boerjan niet. “Dat komt ook omdat het beleid nu bij de gemeenten ligt. We hebben dus minder zicht op wat er gebeurt. Maar we krijgen dit soort signalen zeker vaker. Je hoeft bovendien maar even te googelen en je ziet genoeg van dit soort acties.” Dat een bijdrage krijgen steeds moeizamer wordt, geldt volgens Boerjan niet alleen voor mobiliteit maar ‘eigenlijk voor alle voorzieningen’. “Hetzelfde geldt voor woningaanpassingen of hulp bij huishouden: alles staat onder druk.”

Naar aanleiding van de reportage op omroep Gelderland komt de Arnhemse politiek in actie:

 

 

Deel dit bericht

Meer nieuws over