In 2013 wordt er voor het eerst een hele week geprokkeld. Om aandacht te vragen voor arbeidsparticipatie is donderdag 6 juni uitgeroepen tot Nationale Prokkelstagedag. De Week van het Prokkelen is van 3 tot en met 8 juni.

Op meer dan 300 locaties verspreid over het land zijn er activiteiten waar mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten: in gesprek gaan, sporten, muziek maken, debatteren, koken, eten en nog veel meer. Zo leren zij elkaars leefwereld en mogelijkheden kennen.

Beursgong startsein Nationale Prokkelstagedag

Met een slag op de beursgong opent Ronald van Wetering, wnd. directievoorzitter Rabobank Apeldoorn e.o. samen met ervaringsdeskundige Conny Kooijman de Amsterdamse beurshandel van die dag te Beursplein 5, Amsterdam. De gongslag is het startsein voor de Nationale Prokkelstagedag. Zo‚ n 1.000 bedrijven en organisaties zetten die dag hun deuren open en bieden stageplaatsen.

Een aantal highlights

  • De Prokkelstage is in 2009 bedacht door serviceorganisatie JCI Mariken uit Nijmegen. Dit jaar beleeft de Prokkelstage het eerste jubileum.
  • Niet alleen de Tweede Kamer, maar ook de Eerste Kamer doet dit jaar mee. Samen ontvangen ze meer dan 30 Prokkelstagiairs.
  • Het bedrijfsleven Prokkelt volop mee, van de lokale supermarkt in Stramproy en Uithuizen tot Microsoft en MVO Nederland.
  • Niet alleen Prokkelstages maar ook tal van andere activiteiten zijn er in die week te doen. Opvallend is het grote aantal kinderen – veelal via scholen – dat meedoet zoals in Brummen, Veenendaal, Ridderkerk en Hengelo.
  • Een groot aantal ROC-leerlingen organiseert Prokkels (Leiden, Apeldoorn, Ede, Zeeland, Zwolle): zij maken daardoor kennis met de wereld van mensen met een verstandelijke beperking én hun mogelijkheden.
  • Ook in Oosterhout een Prokkel-jubileum; het vijfjarig Prokkelfeest. Geïnitieerd door kunstencentrum H19 zijn er de hele week activiteiten, zoals samen zingen, dansen, schilderen, toneelspelen, sporten, poëzie maken en er komt een spectaculaire vleugelact. Met een groot, spetterend eindfestival op zaterdag 8 juni.
  • De variëteit en creativiteit is opvallend groot. Een greep: De Sallandse FietsProkkel (zaterdag 8 juni), de, hap-en-trap‚ -tocht langs 12 verschillende locaties, Van een workshop mozaïek tot een rondleiding, van een spelletje spelen tot een tentoonstelling bewonderen. Er zijn verschillende opstapplaatsen en routes.
  • Prokkelen wordt ook aangegrepen om het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking onder de aandacht te brengen. Er zijn zogenaamde mensenrechten-Prokkels in Venlo, Westerveld en Nijmegen.
  • In toenemende mate zijn gemeenten en provincies betrokken bij Prokkel, zoals Bunnik, Harderwijk, Goes, Middelburg, Zeeland, Limburg en Overijssel.

Achtergrondinformatie over Prokkelen

Onder de naam, Prokkel‚ startte in 2007 de Verstandelijk gehandicapten tweedaagse. Acht organisaties, waaronder het Fonds verstandelijk gehandicapten, legden gezamenlijk de basis. Nu in 2013 zijn de Prokkeldagen uitgegroeid tot de Week van het Prokkelen. Jaarlijks vinden in de eerste week van juni, overal in Nederland, activiteiten plaats waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten. Deze activiteiten heten Prokkels, synoniem voor, prikkelende ontmoetingen. Prokkels dragen bij aan de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving.

De organisatie van activiteiten is volledig in handen van vrijwilligers, zoals zelfstandig ondernemers (zzp‚ ers), vertegenwoordigers van zorginstellingen, gemeenten en lokale bedrijven, scholen, welzijnsinstellingen, verenigingen en stichtingen. Zij investeren allemaal belangeloos tijd in dit initiatief.

Prokkelen wordt mede mogelijk gemaakt dankzij medewerking en bijdragen van: VSBfonds, Stichting SPZ, NSGK, MEE Nederland, VGN, ‘s Heeren Loo, Philadelphia, Talant, Driestroom, K.F. Hein Fonds, Provincie Gelderland, Provincie Groningen, Stichting Weeshuis der doopsgezinden, Stinafo, Fonds verstandelijk gehandicapten, CZ Fonds, De Friesland Zorgverzekeraar, Co√∂peratie VGZ, het ministerie van VWS, het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid en Stichting Elise Mathilde Fonds.

Met een landelijk budget van ongeveer, €175.000 wordt een vliegwiel in gang gezet dat leidt tot maatschappelijke inzet en betrokkenheid van tienduizenden mensen. Een mooi evenement!

Deel dit bericht

Meer nieuws over