In juni zijn er weer verkiezingen, nu voor het Europees Parlement. Gemeenten gaan hiervoor de stemlokalen weer inrichten. Het is belangrijk dat de toegankelijkheid van de lokalen en het stemproces op orde is. Daarom organiseer Ieder(in) voor lokale belangenbehartigers op donderdagochtend 25 april van 10 tot 12 uur een online informatiebijeenkomst over toegankelijke verkiezingen. Hoe kun je met je gemeente in gesprek over de toegankelijkheid van de verkiezingen? Wat zijn de aandachtspunten en waar moet je op letten?
Illustratief: rood stempotlood en de tekst 'stemmen'.

Programma

Beleidsmedewerkers van Ieder(in) geven een toelichting over het Meldpunt onbeperkt stemmen en de Toolkit Toegankelijke verkiezingen. We geven een toelichting op de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport van het Meldpunt bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2023. Daarnaast vertellen we over onze overige activiteiten rondom de Europese verkiezingen.  

Daarna zal een spreker van het Ministerie van Binnenlandse Zaken vertellen hoe zij werk maken van toegankelijkheid van de verkiezingen. Ze zullen hierbij ook stilstaan bij nieuwe ontwikkelingen, zoals experimenten met een kleiner stembiljet en een wetsvoorstel voor hulp in het stemhokje.  

Aanmelden

Aanmelden voor de Informatiebijeenkomst Toegankelijke Europese verkiezingen kan hier.

Meer informatie

Meer informatie over toegankelijke verkiezingen vind je ook in onze geactualiseerde themapagina Toegankelijke verkiezingen.

Deel dit bericht

Meer nieuws over