In 2021 worden nieuwe regels van kracht die het gebruik van wegwerpplastic verbieden. Door de ‘Single use plastic’ EU-richtlijn (verbod op wegwerpplastic) wordt naast bijvoorbeeld plastic bestek of roerstaafjes ook het plastic rietje in de ban gedaan. Een grote groep mensen met verschillende beperkingen is afhankelijk van het gebruik van die rietjes.
Man in rolstoel drinkt zijn drankje met een rietje

Ieder(in) reageert op internetconsultatie

Ieder(in) is uiteraard voor een beter milieu, maar vraagt als belangenbehartiger van mensen met een beperking, om een uitzondering op dit verbod op plastic rietjes.

Een flinke groep mensen met verschillende beperkingen is namelijk van deze rietjes afhankelijk om te kunnen drinken. Ieder(in) vindt dat zolang er geen goed bruikbaar alternatief is, er in de nieuwe regels een (tijdelijke) uitzondering gemaakt moet worden voor plastic rietjes. Lees hier de reactie van Ieder(in) op dit besluit via de internetconsultatie.

Tot 9 augustus kan via een internetconsultatie op de nieuwe regels worden gereageerd. Behoor jij tot deze groep, reageer dan ook op de consultatie via internet.

Minister erkent probleem

Samen met diverse ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van mensen met een beperking heeft Ieder(in) al veel tijd en energie gestoken in het signaleren van dit probleem en het zoeken naar een oplossing. En met resultaat: op 5 juni jl. reageerde minister De Jonge op Kamervragen die hierover werden gesteld. Hierin erkende hij dat mensen met een beperking en afhankelijk zijn van plastic rietjes om te kunnen drinken, dit ook na de inwerkingtreding van de richtlijn moeten kunnen blijven doen. Een (tijdelijke) uitzondering lijkt dus in de maak.

Reageer hier op de internetconsultatie.

Over het verbod en alternatieven voor plastic rietjes:

 

Deel dit bericht

Meer nieuws over