Voetgangerslichten staan gewoonlijk aan de overkant van de weg. Bij wegen met meerdere rijbanen kan de opeenvolging van voetgangerslichten een probleem veroorzaken voor onder andere mensen die langzaam zijn in het oversteken (ouderen, rolstoel- of scootmobielgebruikers) en voor mensen die blind zijn, kleurenblind zijn of slecht zien. Zij hebben er moeite mee om te bepalen of ze veilig kunnen oversteken. Deze onzekerheid kan voorkomen worden door de verkeerslichten, te laten oversteken.

Gewoonlijk staat staan voetgangerslichten aan de overkant van de rijbaan. Dit in tegenstelling tot de verkeerslichten voor de overige verkeersdeelnemers als automobilisten en fietsers. Dit is wettelijk zo geregeld om de voetganger te laten weten of hij genoeg tijd heeft om over te steken. Toch raken mensen soms in paniek wanneer het licht halverwege de oversteek op rood springt. Om deze angst te voorkomen is in 1984 in Maastricht bedacht dat het voetgangerslicht beter bij het vertrekpunt van de oversteek kon staan.

Maastricht

In de, Maastrichtse opstelling‚ staan de voetgangerslichten op ooghoogte op de vertrekplaats van de voetganger. Als de voetganger bij het verkeerslicht staat, wordt aangegeven dat hij wordt gedetecteerd en dat de regeling rekening houdt met zijn oversteek. De voetganger hoeft zich dus geen zorgen te maken of hij voldoende tijd heeft om de oversteek veilig af te ronden.

Met deze opstelling van voetgangerslichten wordt niet alleen voldaan aan de behoefte van slechtzienden en, langzame‚ voetgangers, maar ook aan de meerderheid van de blinden die met hun resterende visus het voetgangerslicht van dichtbij nog kunnen zien. Voor blinden die helemaal niets kunnen zien, kan een trilplaatje in de buurt van de aanmeldknop een oplossing bieden. Zeker als zij ook moeite hebben met het horen en onderscheiden van rateltikkers.

Groot Brittannië

Nog beter lijken de, puffin-oversteekplaatsen‚, een oplossing die nu in Groot Brittannië wordt uitgerold. Een, puffin-oversteekplaats‚ heeft een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel voor de voetganger. Daarnaast heeft het sensoren die de positie van voetgangers, aanvoelen‚, evenals het naderende verkeer op de rijweg. De voetgangerslichten staan, net als bij de Maastrichtse opstelling, aan de kant waar de voetganger wacht. De sensor die registreert waar de voetganger zich bevindt, houdt het voetgangerslicht groen bij het oversteken. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat het verkeer niet wordt opgehouden als de voetganger is weggelopen van de oversteekplaats. Voor blinden is er een knop waaraan zij kunnen voelen wanneer zij mogen oversteken.

Deel dit bericht

Meer nieuws over