Op 16 maart 2022 mogen we weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.  Dit is het moment om aandacht te vragen voor een inclusieve en toegankelijke gemeente voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Hiervoor hebben we een Lokaal Verkiezingsmanifest geschreven, met daarin elf aandachtspunten voor gemeenten.

Hoger op de politieke agenda

Ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben een beperking of chronische ziekte. Het VN-verdrag Handicap stelt dat zij gelijkwaardig moeten kunnen meedoen aan de samenleving. Toch staan zij nog steeds op veel vlakken op achterstand. Eerder dit jaar schreven we samen met onze leden een Verkiezingsmanifest voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Om daarmee de inclusie van mensen met een beperking hoger op de politieke agenda te krijgen. Dit hebben we nu, weer samen met de leden, herschreven naar lokale aandachtspunten. Dit Lokaal Verkiezingsmanifest lees je onderaan deze pagina.   

Lokale thema’s en toegankelijke verkiezingen

Juist de lokale politiek kan het verschil maken. Bijvoorbeeld door het opstellen van een lokale inclusie agenda. Daar moeten burgers met een beperking en hun organisaties actief bij betrokken worden. Van toegang tot ondersteuning, vervoer, gebouwen en informatie, tot het hebben van een toereikend inkomen en een passende woning. De gemeenteraadsverkiezingen zijn het moment om dit onder de aandacht te brengen. Ook vragen we gemeenten tijdens de verkiezingen het goede voorbeeld te geven: met toegankelijke stemlokalen en voor iedereen begrijpelijk en toegankelijke informatie.  

Breng de programma’s van jouw lokale partijen in beeld

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen biedt Ieder(in) informatie en organiseren we netwerkbijeenkomsten. Zo volgt er dit najaar een document waarmee lokale belangenbehartigers de verkiezingsprogramma’s van hun lokale politieke partijen kunnen analyseren. In hoeverre hebben zij aandacht voor thema’s die van belang zijn voor de positie van mensen met een beperking? Verder organiseren we verschillende bijeenkomsten, bijvoorbeeld over welke invloed je kunt uitoefenen tijdens de campagnetijd. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven? Check dan onze webpagina’s over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Hier vind je ook meer informatie over het opstellen van een Lokale Inclusie Agenda, het organiseren van toegankelijke verkiezingen en de online actie #2MiljoenStemmen. 

Mocht je vragen hebben over het lokaal verkiezingsmanifest of over andere activiteiten rond de gemeenteraadsverkiezingen, mail dan naar verkiezingen@iederin.nl. 

Lees hieronder het gehele Lokaal Verkiezingsmanifest Ieder(in). 

Deel dit bericht