Niet iedereen weet dat dat je in heel Europa via alarmnummer 112 kunt bellen met noodhulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulance. Om daar verandering in te brengen, is 11 februari in heel Europa, De dag van 112. Ieder(in) grijpt deze dag aan om een 112-alliantie te lanceren, die gaat lobbyen voor een alarmnummer dat ook volledig toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Het thema van de Europese 112-dag is dit jaar, De mensen achter 112. Op internet en sociale media vertellen ambulancebroeders, politieagenten, brandweermensen en 112-centralisten vandaag over hun werk voor 112. Bijvoorbeeld 112-meldkamercentralist Rens uit Nederland. Meer voorbeelden en verhalen worden gedeeld onder de hashtag #HumansOf112.

Toegankelijkheid

Ieder(in) vindt de Europese dag een mooi initiatief. Maar er valt nog wel het nodige aan te merken op de bereikbaarheid van het alarmnummer in Nederland. Zo kunnen dove mensen niet ‘s avonds en ‘s nachts bellen met 112, omdat de beeldbemiddelingsdienst KPN Teletolk – voor het vertalen van gebarentaal – dan niet beschikbaar is. Ook kunnen mensen met een auditieve beperking of een spraakbeperking 112 niet altijd goed bereiken, omdat het gebruik van de software Total Conversation soms technische problemen oplevert.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt aan verbeteringen te werken. Maar de technische problemen met Total Conversation lijken nog steeds niet verholpen. En de nieuwe ontwikkelingen die zijn aangekondigd – zoals gebruik van SMS of een app voor het bereiken van 112 – laten nog op zich wachten.

Doe mee aan de 112-Alliantie

Ieder(in) vindt het belangrijk dat (belangenorganisaties van) mensen met een beperking betrokken worden bij het beter toegankelijk maken van 112 en bij nieuwe ontwikkelingen. Daarom lanceert Ieder(in) vandaag de 112-Alliantie. In deze alliantie gaat Ieder(in) samen met belangenorganisaties van mensen met een beperking met de overheid praten over een beter toegankelijk 112.

Wil jouw gehandicapten- of patiëntenorganisatie ook meedoen aan de 112-Alliantie? Meld je dan aan bij Wouter Bolier: w.bolier@iederin.nl

Voor wie dit bericht in gebarentaal wil zien, hier naar link naar het bericht in gebarentaal.

Deel dit bericht

Meer nieuws over