Op zijn blogwebsite Troost Over Leven beschrijft Jan Troost – belangenbehartiger en ervaringsdeskundige – de geschiedenis van rolstoelen in de Vierdaagse. Een geschiedenis waarin hijzelf een van de hoofdrolspelers is.
Strijd
In 1995 gaat Troost als coördinator van de WIG (Nijmeegse Werkgroep integratie gehandicapten) samen met een aantal rolstoelgebruikers uit Werkenrode en met steun van de voorzitter van de Gehandicaptenraad, de strijd aan met de Marsleiding van de Vierdaagse. De VN Standaardregels over gelijke rechten voor mensen met een handicap (de voorloper van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking) gebruikt hij daarbij als breekijzer.
Experiment
Onder druk van staatssecretaris Erica Terpstra en een kort geding van de rechter stemt de Marsleiding van de Vierdaagse uiteindelijk in met een experiment: maximaal 100 mensen in een rolstoel mogen zich inschrijven. Tijdens de Vierdaagse opent de WIG (Nijmeegse lokale belangenbehartiger) een meldpunt waar deelnemers en publiek hun mening kunnen geven.
Veel aandacht
De deelname van de groep rolstoelgebruikers krijgt veel aandacht. Journalisten van zowel lokale als landelijke media willen Troost allemaal interviewen. En ook wandelaars reageren. Overigens niet altijd positief.
- Fragment blog Jan Troost: Er is een groep wandelaars die van mening is dat rolstoelgebruikers er niet bij horen, Deze mars is voor, gezonde‚ mensen en niet voor rolstoelers. Zij moeten maar hun eigen mars organiseren.
Finish
Troost rolt de Vierdaagse in 1995 helemaal uit. Aan de finish is het een feestelijke chaos:
- Fragment blog Jan Troost: Aangekomen bij de VIP tribune komt onze Burgemeester d‚ Hondt ons tegemoet lopen om ons te feliciteren met deze prestatie. Wat er toen gebeurde is bijna niet te beschrijven. Het lijkt wel op de Tour de France, overal cameraploegen waaronder het NOS-journaal, RTL 4, Omroep Gelderland, journalisten, fotografen en radioverslaggevers die ons letterlijk bestormden.
Kruisje
Overigens kregen de rolstoeldeelnemers in 1995 geen officieel kruisje. Ze moesten het doen met een medaille en een oorkonde. Het zou uiteindelijk nog tot 2009 duren voordat rolstoelgebruikers ook een Vierdaagse kruisje kregen.
Portretjes Volkskrant
Vandaag publiceerde de Volkskrant vijf kleine portretjes van mensen die deze week deelnemen aan de – honderdste – Vierdaagse. Een van hen is Nikki van Doornen. Zij doet voor de dertiende keer mee, dit jaar voor het eerst als rolstoeldeelneemster.
- Van Doornen in de Volkskrant, Omdat de Vierdaagse in mijn bloed zit en ik hem voor geen goud zou willen missen, ben ik blij dat ik dit jaar alsnog in een rolstoel kan meedoen.
En zo hoort het ook. Ieder(in) wenst alle Vierdaagse-deelnemers veel succes en plezier.
Lees hier het persoonlijke verslag van Jan Troost van de strijd in 1995