Met de overhandiging van een estafettestokje aan de voorzitter van Haag Atletiek opende Illya Soffer, directeur van Ieder(in), vandaag de Week van de Toegankelijkheid 2022. Dat gebeurde in de kantine van Haag Atletiek. Bij deze atletiekvereniging zijn sporters met en zonder beperking van harte welkom.
decoratief

Gewoon Welkom zit in grote en in kleine dingen

Het thema van de Week van de Toegankelijkheid 2022 is Gewoon Welkom. Daarmee vraagt de Week van de Toegankelijkheid dit jaar speciaal aandacht voor sociale toegankelijkheid. Tijdens de opening spraken ervaringsdeskundigen met elkaar en met enkele genodigden over de vraag ‘wanneer voel jij je ergens gewoon welkom?’.

Al snel werd duidelijk dat ‘gewoon welkom zijn’ in grote én in kleine dingen zit. In het neerleggen van een oprijplaat. In het zorgen voor een schrijftolk. In gewoon aangesproken worden. Maar er kwamen ook knelpunten ter sprake. Ontoereikend vervoer. Afhankelijkheid van vrijwillige begeleiders. Ontoegankelijke locaties.

“Als overheid kun je niet zeggen: los het zelf maar op”

Een van de genodigden bij het gesprek was Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP. Hij is in de Kamer woordvoerder Sport en Bewegen. Aan het eind van het gesprek bedankte hij de ervaringsdeskundigen voor het inspirerende gesprek. Van Nispen: “Dit gesprek aan tafel geeft mij energie. Mijn missie als Tweede Kamerlid is sporten voor echt iedereen mogelijk maken. Er zijn zaken die we vanuit de politiek niet kunnen regelen, maar er zijn ook zaken waarvan je als overheid niet kunt zeggen: mensen, los het zelf maar op. We hebben nog veel te doen, dat staat vast. Ik blijf me daarom in de Kamer inzetten voor sport en beweging voor werkelijk iedereen, en dus ook voor mensen met een beperking. Bij elk debat over sport en bewegen zal ik specifiek vragen stellen over hoe het ermee staat: minister, ga ermee aan de slag.”

Lees meer over het gesprek op de website van de Week van de Toegankelijkheid:

Week van de Toegankelijkheid van start met een goed gesprek over Gewoon Welkom zijn (en met een estafettestokje)

Deel dit bericht