De Rabobank gaat de Rabofoon aanpassen aan de nieuwe IBAN-bankrekeningnummers. Klanten met een beperking kunnen deze telefonisch service dus blijven gebruiken. Dit is met name voor blinde- en slechtziende mensen van belang.

In het komende jaar gaan steeds meer bedrijven en organisaties gebruik maken van het nieuwe, en langere bankrekeningnummer: het zogeheten IBAN- nummer. Na 1 februari 2014 is het gebruik van dit rekeningnummer op facturen verplicht. De komst van IBAN-nummers heeft ook gevolgen voor de telefonische betalingskanalen van banken, zoals de Rabofoon.

Intoetsen

De Rabofoon is het telefoonnummer dat je als klant van de Rabobank kunt bellen om bijvoorbeeld betalingen te doen of je saldo op te vragen. Daarvoor moet je je bankrekeningnummer intoetsen in je telefoon. Omdat het nieuwe IBAN-rekeningnummer niet alleen uit cijfers maar ook uit letters bestaat, die je op een vaste telefoon niet kunt intoetsen, is een aanpassing noodzakelijk.

Test met gebruikers

De Rabobank zal in de loop van het komend jaar de Rabofoon gaan aanpassen. De aanpassing is door de Rabobank getest met gebruikers, waaronder mensen met een visuele beperking uit het Viziris-testteam. Dit heeft geresulteerd in een keuze voor de meest gebruiksvriendelijke aanpassing. De Rabobank heeft zijn best gedaan de aanpassing voor de klant zo klein mogelijk te laten zijn.

Andere banken

Viziris en de CG-Raad hebben zich samen met de seniorenorganisatie ANBO en de Consumentenbond sterk gemaakt voor de aanpassing van de huidige telefonische kanalen van de grote banken. Naar verwachting zullen ook de andere banken hun telefonisch kanaal in de loop van het komend jaar aanpassen aan de komst van de IBAN-rekeningnummers.

Via de site van, Over op IBAN‚ kunnen alle rekeninghouders van alle banken nu al zien wat het nieuwe IBAN-rekeningnummer wordt. Ga naar www.overopiban.nl . Telefonisch kan dat ook door te bellen met: 0900 – 42 26 242. Volg de aanwijzingen. Voor de sms-service stuurt u een rekeningnummer per sms naar nummer 4226.

Deel dit bericht

Meer nieuws over