Even leek het er op dat de achteruitkijkspiegel op een elektrische rolstoel verplicht zou worden gesteld per 1 januari 2012. Net als dat voor de scootmobiel gebeurde. Die verplichting ging echter niet door.
De bevestiging van de achteruitkijkspiegel op de elektrische rolstoel bleek een punt te zijn. De rolstoel heeft meestal geen bedieningspaneel, de spiegel kan dan moeilijk een plekje krijgen. Ook trilt de spiegel meer dan op een scootmobiel. En het voertuig zou door de achteruitkijkspiegel te breed worden.
Gemeenten
Gemeenten verstrekken de achteruitkijkspiegel dus niet standaard vanuit de Wmo. Gemeenten vinden de kosten van de achteruitkijkspiegel (aanschaf en montage) bij een professionele leverancier veelal te duur (gemiddeld, €115,-). Sommige Wmo-adviseurs zien de meerwaarde van de spiegel niet. Bij weer andere gemeenten kan de gebruiker kiezen voor één extra onderdeel op de elektrische rolstoel: een houder voor een stok, een mand of een spiegel.
Behoefte
Uit onderzoek blijkt dat mensen die gebruik maken van een elektrische rolstoel wel graag een achteruitkijkspiegel willen. Vooral mensen die moeilijk hun hoofd kunnen draaien. Zij voelen zich dan veiliger in het verkeer.
Wmo-raden en lokale belangenorganisaties kunnen, op basis van deze behoefte, gemeenten adviseren de achteruitkijkspiegel gratis te verstrekken of de mensen zelf de spiegel te laten installeren. Volgens een gebruiker hoeft dat niet zo duur te zijn., Via internet zijn er veel adressen te vinden waar je de spiegel kunt bestellen. Maar beter is het om dit lokaal aan te schaffen. Bijvoorbeeld bij een winkelketen als Halfords of de fietsenmaker in de buurt.