Naast het eigen risico en de zorgpremie betalen chronisch zieken en mensen met een beperking zij forse eigen bijdragen voor medicijnen, hulpmiddelen, Wmo en Wlz, en kosten voor niet verzekerde zorg zoals de fysiotherapeut en de tandarts.
Daarnaast vallen andere leefkosten, zoals bijvoorbeeld voor aangepaste kleding en dagelijkse hulpmiddelen dikwijls ook hoger uit. In de praktijk zien we dat ook (inwonende) mantelzorgers en gezinsleden de dupe zijn van de stapeling van zorgkosten.
Verdubbeling zorgkosten
Vorig jaar heeft het Nibud laten zien dat de zorgkosten voor mensen met een beperking tussen 2011 en 2016 zijn verdubbeld. Ruim 615.000 mensen hebben te maken hebben met tenminste een stapeling van eigen risico en eigen bijdragen voor gemeentelijke zorg of langdurige zorg.
Het Nibud berekende dat mensen met hoge zorgkosten inmiddels meer dan 20% van hun netto inkomen aan zorg kwijt zijn, terwijl de doorsnee Nederlander aan zorg tussen de 4 en 6% kwijt is.
Wat is nodig?
Patiëntenfederatie Nederland, Mezzo, MIND/Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Per Saldo en Ieder(in) stellen onder meer de volgende verbeteringen voor aan de Tweede Kamer:
- Maximeer het totaal aan eigen betalingen voor zorgkosten en ga hierbij uit van het besteedbaar inkomen van mensen;
- Verbeter de informatie over eigen betalingen en zorg dat dit eenduidig en herkenbaar beschikbaar is;
- Verlaag het eigen risico in de Zorgverzekeringswet en de eigen bijdrage gemeentelijke zorg en langdurige zorg.
Vanavond, woensdag 20 september, om 20.30 uur praat de Tweede Kamer over de stapeling van de zorgkosten en zorgmijden. Het debat is live te volgen. Klik hier voor de link.
Hieronder kunt u de gezamenlijke oproep naar de Tweede Kamer downloaden.
Downloads:
1240_17-0315_Brief_cie_VWS_stapeling_en_zorgmijden.pdf – PDF (348 KB)