Het VN-verdrag voor rechten van personen met een beperking is in Nederland eindelijk van kracht. Daar zijn mensen met een beperking heel blij mee. Maar tegelijkertijd vragen veel mensen zich af: wat betekent dat voor mij? Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten Gewoon Gelijk gaat Ieder(in) antwoord geven op deze vraag. Ieder(in) organiseert de bijeenkomsten voor haar leden.

Na ratificatie van het VN-verdrag is de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) uitgebreid. De wet gold al voor onderwijs, werk, wonen en openbaar vervoer, maar geldt nu ook – zoals het officieel heet – voor, goederen en diensten. Dit betekent dat mensen met een beperking nu ook recht hebben op gelijke behandeling in winkels, theaters, restaurants, sportverenigingen etc.

Werk maken van het recht op gelijke behandeling

Maar wat kun je doen als je vanwege je beperking toch ongelijk behandeld wordt? Je kunt dan niet een rechtstreeks beroep doen op het VN-verdrag, maar wel op de Wgbh/cz? Maar hoe doe je dat precies? Wat mag je daar van verwachten? En wie kan je daarbij helpen? Op de bijeenkomsten Gewoon Gelijk gaan we aan de hand van concrete voorbeelden antwoord geven op deze vragen.

Ook informatie voor uw leden

Ieder(in) ontwikkelt momenteel de website Gewoon Gelijk. Deze website legt uit hoe de Wgbh/cz werkt. Ook maken we een eenvoudige animatie. Op de bijeenkomst Gewoon Gelijk zullen we de website en het filmpje presenteren. Met dit materiaal (website en filmpje) kunt u eventueel ook voor uw eigen leden een informatiebijeenkomst organiseren. Verder hebben we tegen die tijd ook een artikel klaar over Gewoongelijk.nl. Dat kunt u publiceren in uw ledenblad en op uw website.

Aanmelden

De bijeenkomsten zijn op:
– donderdag 17 november (13.00 – 16.00 uur )
– donderdag 8 december (13.00 – 16.00 uur)

De bijeenkomsten zijn in Utrecht, op het kantoor van Ieder(in). Het aantal deelnemers is beperkt, dus wacht niet te lang met aanmelden.

Leden van Ieder(in) kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar Ria Sluijs r.sluijs@iederin.nl. Vermeld in de mail uw naam, uw organisatie en of u voor de bijeenkomsten speciale wensen of ondersteuning nodig heeft.

Update 8 november 2016: de website Gewoon Gelijk is inmiddels online.

Deel dit bericht

Meer nieuws over