Mensen met een chronische ziekte die extra veel stroom verbruiken omdat zij gebruik moeten maken van bijvoorbeeld zuurstofapparatuur kunnen hun energierekening niet meer betalen. Zij hebben last van de stijgende energiekosten en worden onvoldoende gecompenseerd door zorgverzekeraars. Ieder(in) werkte mee aan een reportage van Hart van Nederland om uit te leggen wat nou precies het probleem is.
decoratief.

De vergoeding van energiekosten bij zuurstofapparatuur door zorgverzekeraars was in 2022 al te laag, maar blijkt ook in 2023 in vele gevallen ontoereikend. Ieder(in) krijgt veel meldingen binnen van mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen en in de problemen komen. Ze zijn bang voor schulden. Ook het Longfonds krijgt hier meldingen over binnen.

In december stuurde Ieder(in) met 10 andere organisaties een brandbrief naar de Tweede Kamer om te waarschuwen voor energiearmoede bij mensen met een chronische ziekte.

Hart van Nederland

Hart van Nederland besteedde gisteravond aandacht aan dit onderwerp. Corrie Storm heeft 24 uur per dag extra zuurstof nodig. Meer dan de helft van haar energieverbruik is van het zuurstofapparaat. In de reportage vertelt ze dat ze door de hoge energierekening bijna geen eten meer kan kopen. Ze heeft al overal aangeklopt voor financiële hulp, maar ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Anneke van der Vlist, beleidsmedewerker bij Ieder(in), licht het probleem toe: “Mensen raken echt in de problemen door die hoge energierekening. En het gaat natuurlijk om kosten waarop ze niet kunnen besparen.”

De reportage van Hart van Nederland is hier terug te zien (begint na 7.18 minuten, helaas zonder ondertiteling).

Deel dit bericht