Maandag start de 17e editie van de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(in). Het belooft een feestje voor de toegankelijkheid te worden, met ruim 150 lokale en landelijke activiteiten. Het thema van dit jaar, Lekker vrij! Doen wat zelf wilt‚ blijkt een schot in de roos. "Het enthousiasme rond deze Week van de Toegankelijkheid is hopelijk een mooi vertrekpunt om voortvarend door te werken aan toegankelijkheid en lokale inclusie", zegt Ieder(in)-directeur Illya Soffer.

Voor de meeste mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die je zelf wilt doen. Voor bijna 20 procent van de mensen is dit echter helemaal niet vanzelfsprekend vanwege problemen die zij daarbij door hun beperking ondervinden met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld horeca, musea, pretparken, natuurgebieden of openbare ruimte. De Week staat dit jaar daarom helemaal in het teken van toegankelijk recreëren.

‚ Dit jaar heeft de Week een bijzonder karakter. Naast de inzet van lokale gehandicaptenplatforms en patiëntenorganisaties, zien we dat dit onderwerp juist ook veel ondernemers, brancheorganisaties en gemeenten aan het denken heeft gezet. Zij pakken de handschoen op en gaan rondom de Week volop aan de slag met het onderwerp vrije tijd en toegankelijkheid‚, zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(n).

Divers en overal in het land

Het overzicht van de Week wie er allemaal meedoen is bij lange na niet compleet. De aanmeldingen van de activiteiten druppelen daar nog dagelijks binnen. De activiteiten en organisaties zijn divers en verspreid over het hele land. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het restaurant om de hoek, winkeliersverenigingen, kleinere en grotere musea in het land, een Avonturenbos in Brabant, maar ook brancheorganisatie voor recreatie Recron, poppodia en festivalorganisatoren, het midden- en kleinbedrijf en natuurbeheerders.

Werk mét mensen met een beperking

Op veel plaatsen wordt dit jaar nauw samengewerkt met lokale gehandicaptenplatforms en ervaringsdeskundigen., Dat is een goede zaak. Want het verbeteren van de toegankelijkheid van Nederland, slaagt alleen met structurele inbreng van mensen met een beperking en hun lokale en landelijke organisaties. Of het nu gaat om het inventariseren van knelpunten, het maken van plannen, of het uitvoeren van concrete verbeteringen. De inbreng van de stem van mensen met een beperking – op alle niveaus – zorgt voor oplossingen die draagvlak hebben, betekenisvol zijn en duurzaam‚, zegt Illya Soffer.

Na de Week van de Toegankelijkheid

De Week maakt duidelijk wat toegankelijkheid in de praktijk betekent en wat daarvoor nodig is. Tijdens deze editie van de Week van de Toegankelijkheid weten gehandicaptenorganisaties, ervaringsdeskundigen en ondernemers in veel gemeenten elkaar te vinden op het onderwerp vrije tijd. Het zijn precies ook deze partijen die van belang zijn voor de uitvoering van het VN-verdrag Handicap op lokaal niveau.

Gemeenten zijn de komende maanden aan zet om met die partijen de lokale inclusie-agenda’s verder vorm te geven; mét de inbreng van ervaringsdeskundigheid. Soffer, De energie en enthousiasme rond deze Week van de Toegankelijkheid, zijn voor alle betrokkenen hopelijk een mooi vertrekpunt om voortvarend door te werken aan toegankelijkheid en lokale inclusie.”

Meer nieuws en activiteiten zijn te vinden vinden op de website van de Week van de Toegankelijkheid

Deel dit bericht