Meer dan 80 lokale en regionale acties, 3 inspirerende netwerkbijeenkomsten met 180 deelnemers en effectief samenwerken met een groeiende groep landelijke organisaties, dat is het resultaat van de Week van de Toegankelijkheid in 2013. De Week van de Toegankelijkheid liep dit jaar van 7 tot 12 oktober. Onder het motto, Meer dan welkom! vroegen gehandicaptenplatforms, Wmo-raden en andere organisaties aandacht voor toegankelijkheid en klantvriendelijkheid.

Publiciteit

Het resultaat is meer dan 80 lokale en regionale activiteiten. Op de website van de Week van de Toegankelijkheid staan pareltjes, zoals het kroegenrollen in Utrecht, de menukaart Toegankelijkheid, de ANWB Museumcheck, fietskaartjes voor toegankelijkheid en stickers plakken, Hier is iedereen welkom. Ook werden obstakeltochten georganiseerd, ingezonden brieven gestuurd, en ervaringsparcoursen uitgezet.

Als klap op de vuurpijl presenteerde programma Blijf Veilig Mobiel samen met de Week van de Toegankelijkheid de resultaten van de Zebrachecks die door het hele land werden gehouden.

Beleid

Opmerkelijk is de toenemende aandacht voor het vertalen van (on)toegankelijkheid naar beleid. Zo roept de gemeente Menameradiel haar inwoners op om na te denken over hoe toegankelijk hun vereniging, stichting, instelling, onderneming en leefomgeving is en om voorstellen te doen om te zorgen dat iedereen mee kan doen. De gemeente Asten vroeg in het kader van de Week nog eens extra aandacht voor de regels rond gehandicaptenparkeerplaatsen.

Ook vanuit de politiek werd de Week van de Toegankelijkheid gebruikt om toegankelijkheid op de kaart te zetten. Overal in het land werd door lokale politieke partijen een link gelegd met de Week van de Toegankelijkheid. GroenLinks organiseerde activiteiten in Amsterdam, de SP in Arnhem, de PvdA in Valkenswaard. Daarnaast publiceerde PvdA-kamerlid Otwin van Dijk een column over de Week van de Toegankelijkheid op zijn website.

2014

De eerste aanmeldingen voor de Week van de Toegankelijkheid 2014 komen al binnen. Ook willen steeds meer patiëntenorganisaties activiteiten ondernemen in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. CG-Raad en Platform VG kijken nog hoe zij hier het best bij kunnen helpen. Datum en motto van de Week in 2014 zijn nog niet bekend.

Suggesties nieuw thema van harte welkom Hebt u suggesties voor een thema? Wilt u dat we aan een specifiek onderwerp extra aandacht besteden? Laat dit dan weten aan: info@weekvandetoegankelijkheid.nl

De Week van de Toegankelijkheid wordt georganiseerd door Platform VG, CG-Raad, Oogvereniging en NVVS en mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.

Deel dit bericht

Meer nieuws over