Speciaal voor mensen met autisme is er een applicatie voor op de mobiel ontwikkeld. Met deze app kunnen zij veilig reizen. Dat heeft twee voordelen. Het vergroot de zelfstandigheid van de gebruikers én het scheelt in de kosten voor bijzonder vervoer. Belangrijke facetten in het kader van, meer maatwerk‚ binnen de Wmo of het leerlingenvervoer.

De OV coach-app is een initiatief van het Dr. Leo Kannerhuis. Dit is een expertisecentrum op het gebied van autisme. De app bestaat al enige tijd, maar wint nu aan populariteit bij gemeenten.

Hoe de app werkt

De OV coach is geen routeplanner maar een vraagbaak die werkt volgens een strak schema. Je krijgt steeds een vraag (‚ met welk vervoersmiddel reis je nu?‚ ) en een aantal antwoordmogelijkheden (met de trein, met de bus, met de tram). De vragenketens geven na een paar stappen een advies. Bijvoorbeeld, vraag een persoon om je te helpen, vertel waar je naar toe moet en dat je wilt weten hoe laat de trein vertrekt. De app biedt ook hulp bij het opzoeken van reistijden of het inpakken van een tas.

Duidelijke aanwijzingen

Duidelijke aanwijzingen zijn belangrijk voor mensen met autisme. Onverwachte situaties kunnen zeer stressvol zijn. Een bus die te laat is of een trein die van een ander spoor vertrekt. De stress uit zich heel verschillend. Sommige mensen verstarren helemaal, anderen proberen de buschauffeur aan te spreken maar weten niet meer wat zij moeten vragen. De app gaat zo gestructureerd mogelijk na wat het probleem is om zo duidelijke en helder omschreven tips te geven.

Niet alleen mensen met autisme kunnen de app gebruiken. De app is ook handig voor andere mensen die moeite hebben met reizen of in het verkeer.

Meer informatie

De app is beschikbaar voor iOS. Klik hier voor de OV coach.

Meer over Vervoer (u gaat naar Thema’s)
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over