Het Zorginstituut Nederland heeft geadviseerd om blinden en mensen in een rolstoel niet meer in aanmerking te laten komen voor de regeling zittend ziekenvervoer. Zij zullen dan een beroep moeten doen op de Wmo voor vervoer naar een ziekenhuis of een behandelcentrum. Ieder(in) is het oneens met dit advies omdat nog helemaal moet worden afgewacht of mensen straks echt door hun gemeente worden geholpen.

Ieder(in) heeft zich al eerder, samen met de NPCF, uitgesproken tegen het zomaar schrappen van de regeling voor deze groepen. Ze pleitten er toen voor dat de verzekeraar die de behandeling vergoedt, ook de kosten voor het vervoer voor haar rekening neemt. Het Zorginstituut heeft dit pleidooi dus naast zich neergelegd.

Wmo

Als het Zorginstituut zijn zin krijgt, zullen blinden en mensen in een rolstoel voor ziekenvervoer een beroep moeten doen op de Wmo. Dit brengt veel onzekerheid mee. Want de toelatingseisen zullen per gemeente verschillen. Bovendien hanteren gemeenten soms ook een maximum aantal kilometers voor Wmo-vervoer. In dat geval kan het ziekenvervoer ten koste gaan van vervoer om sociale contacten te onderhouden.

Minister Schippers neemt waarschijnlijk eind juni een besluit over het advies van het Zorginstituut. Daarvóór zal ze in de Tweede Kamer nog ingaan op het pakketadvies 2015. Bij die gelegenheid zullen we ook het zittend ziekenvervoer weer onder de aandacht brengen.

Media

Ieder(in) en de Oogvereniging hebben in het Nederlands Dagblad en op nu.nl hun zorgen over dit advies uitgesproken.

NU.nl: ‘Ziekenvervoer blinden en rolstoelers op de schop’

Meer Landelijk nieuws
Terug naar Home

Deel dit bericht

Meer nieuws over