Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Patiëntenfederatie Nederland vroegen 2811 mensen met een beperking of aandoening naar hun ervaringen bij het zoeken en hebben van werk. Meer dan de helft heeft geen betaald werk. Van de deelnemers heeft 45% een chronische ziekte, 25% een psychische aandoening en 19% een lichamelijke beperking.
Het vinden van werk blijkt lastig en het uitblijven ervan heeft grote invloed op de levens van mensen met een handicap of aandoening. Zij geven aan dat het daardoor voelt alsof ze er niet bij horen. Als obstakels bij de zoektocht naar werk worden onder meer het ontbreken van passend werk, stigmatisering en twijfels over eigen kunnen en mogelijkheden genoemd.
Toch komen ook zij die wel werk hebben veel knelpunten tegen. Bijna twee derde geeft aan te maken te hebben met werkstress, werk onder of boven hun niveau en onvoldoende begeleiding en begrip op de werkvloer. 20% zegt het moeilijk te vinden om naar de werkgever en collega’s toe open te zijn over de knelpunten in het werk. Vaak uit angst of schaamte.
Werk gaat over meer dan alleen inkomen. Veel deelnemers wijzen op het sociale aspect en geven aan dat werk ze het gevoel geeft deel uit te maken van de samenleving. De meeste mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische aandoening willen daarom maar al te graag werken.
In het rapport staan de volgende aanbevelingen om meer mensen met een arbeidsbeperking werk te laten vinden en houden:
- Er moet voldoende passend werk zijn;
- Er moet voldoende passende ondersteuning zijn;
- Werk moet een veilige plek zijn, waar werknemers open kunnen zijn
Meer over Arbeid
Terug naar Home
Downloads:
1406_Rapport_Arbeid_def_lage_resolutie.pdf – PDF (3 MB)
1407_Rapport_Arbeid_zo_werkt_het_word_versie.docx – docx (1 MB)